Coloranti alimentari de culoare galbena

Despre aditivi alimentari. Cum sa mancam sanatatos

O singura privire aruncata asupra etichetei din spatele unui produs alimentar, despre aditivi alimentari,  ne demonstreaza ca industria alimentara ne-a rapit ingredientele reale din produse si le-a inlocuit cu experimente stiintifice. Uitati-va cate ingrediente contine o napolitata sau o paine, ingrediente pe care nici macar nu le intelegem pentru ca au denumiri stiintifice si habar nu avem ce sunt. Haideti sa vedem o serie cazuri despre aditivi alimentari care noi cel putin, nu stim ce cauta in produsele noastre alimentare.

Acesulfat de potasiu

Acesulfat de potasiu

Despre aditivi alimentari. Cauza majorității bolilor

Acesulfat de potasiu ( acesulfam-K )

– un indulcitor artificial care nu contine calorii si este de 200 de ori mai dulce decat zaharul. Acesta este utilizat de multe ori impreuna cu alti indulcitori pentru a masca un gust amar. Se gaseste in peste 5000 de produse alimentare la nivel mondial incluzand bauturile racoritoare dietetice si inghetata dietetica. Chiar daca a fost aprobat pentru a fi utilizat in SUA de exemplu, surse din domeniul sanatatii si al industriei alimentare sustin ca decizia s-a bazat pe teste eronate. Studiile facute pe animale despre aditivi alimentari, au legat acest aditiv de aparitia cancerului pulmonar si mamar si probleme ale glandelor tiroide.

Arome artificiale

Arome artificiale

verdex.ro

Arome artificiale

– cuprinde oricare dintre sutele de substante chimice admise in industria alimentara cum ar fi butyl alcohol ( spirt ), acid isobutiric si phenylacetaldehide dimetil acetal. Aceste substante chimice folosite in aromatizarea produselor alimentare imita gustul fructelor, al untului, al condimentelor si asa mai departe. Aceste arome artificiale le gasim in mii de produse alimentare cum ar fi cerealele, cipsurile, bauturi carbogazoase si dulciuri. Problema este ca aceste substante chimice sunt ascunse in spatele unor denumiri care nu permit consumatorului sa-si dea seama ca acestea ar putea provoca reactii negative.

Despre aditivi alimentari

aspartam

Aspartam

– este un indulcitor artificial care nu are calorii si este rezultat din combinarea a doi aminoacizi cu metanol. Este de 180 de ori mai dulce decat zaharul si este utilizat in mod special la fabricarea bauturilor carbogazoase dietetice. Se gaseste in mai mult de 6000 de produse alimentare la nivel mondial, inclusiv in iaurtul dietetic. In ultimii 30 de ani in America s-au primit zeci de mii plangeri de la oameni care acuza simptome neurologice cum ar fi durerile de cap, ameteli, pierderi de memorie si in unele cazuri chiar crize de epilepsie. Multe studii stiintifice au aratat ca aspartamul este complet inofensiv in timp ce altele demonstreaza ca acesta este responsabil cu aparitia unor forme de cancer.

BHT BHA

Despre aditivi alimentari

BHA si BHT

– butilhidroxianizol si hidroxitoluen butilat ( AKA ), sunt antioxidanti derivati din petrol si sunt utilizati la conservarea grasimilor si al uleiurilor. Se gaseste in bere, biscuiti, cereale, unt, grasimi si alte alimente cu adaos de grasimi. Dintre cele doua cel mai periculos este considerat a fi BHA. Studiile pe animale de laborator au aratat ca provoaca cancer stomacal.
Fructoza sau siropul de porumb ( HFC) – este un indulcitor derivat din porumb folosit in proportie de 40% fata de alti indulcitori alimentari. Un studiu facut in 2005 a aratat ca se produc 30 kg de fructoza pe cap de locuitor.Acest indulcitor lichid este creat printr-un proces complex care implica descompunerea amidonului din porumb cu ajutorul enzimelor, iar rezultatul este un amestec de fructoza si glucoza in procent de 50/50. Fructoza se gaseste in majoritatea bauturilor si aproape in toate produsele alimentare: inghetata, cipsuri, dulciuri, cereale, paine, gemuri, ketchup, conserve de fructe, iaurt, sosuri gata preparate, produse congelate etc. Din jurul anului 1980 rata de obezitate a crescut in toata lumea proportional cu cresterea produselor ce contin fructoza. Unii cercetatori sustin ca organismul metabolizeaza diferit siropul de porumb, ceea ce face stocarea lui sub forma de grasimi, dar aceasta teorie nu a fost dovedita.

verdex.ro

Despre aditivi alimentari

grasimi moi

Grasimi moi

– este o grasime semi- moale creata prin amestecul chimic dintre o grasime complet hidrogenata si o grasime nehidrogenata. A fost creata ca un raspuns la cererea consumatorilor si ca o alternativa la grasimile trans. Se gaseste in margarina, produse de patiserie, conserve si produse congelate. Studiul acestor grasimi nu a fost extins, dar unele dovezi timpurii nu arata foarte promitator. Un studiu efectuat de cercetatorii dim Malaezia a aratat ca o dieta de o luna in care s-au folosit aceste grasimi au crescut raportul dintre HDL colesterol si LDL colesterol. In plus, acest studiu a aratat o crestere a glucozei din sange si o scadere a raspunsului la insulina.

Despre aditivi alimentari

monosodium-glutamat

Monosodium glutamat ( MSG )

– acesta este folosit pentru a spori savoarea produselor alimentare, cu toate ca luat singur, glutamatul monosodium are o savoare foarte scazuta, iar modul in care el imbunatateste calitatea produselor nu este cunoscut. Se gaseste in chili, supe la pachet sau conserve si alte produse alimentare cu carne si pui aromatizate. Studiile arata ca soarecii injectati cu MSG au suferit leziuni ale celulelor creierului. Dar, in Ameica de exemplu, aceste lucruri nu sunt luate in consideratie de catre industria alimentara, care spune ca aceste rezultate nu sunt tipice si la om cu toate ca in fiecare an se primesc zeci de reclamatii de la oameni care acuza simptome de greata, dureri de cap, dureri in zona pieptului si slabiciune.

margarina Ulei vegetal partial hidrogenat

margarina Ulei vegetal partial hidrogenat

Ulei vegetal partial hidrogenat

– este o grasime produsa sub o presiune extrem de mare, iar un efect negativ ce apare in urma acestui proces este crearea acizilor trans. Gasim acest ulei in margarina, produse de patiserie, prajituri, conserve si alte produse care nu contin grasimi animale. S-a demonstrat ca grasimile trans contribuie la aparitia bolilor de inima mai mult decat grasimile saturate.

Colorant alimentar de culoare rosie

Colorant alimentar de culoare rosie

Colorant alimentar de culoare rosie

– il gasim in bomboane, torturi, cereale, bauturi si in tot felul de alte produse. Studiile au aratat ca produce tumori la nivelul tiroidei. In unele tari s-a interzis utilizarea acestui colorant ( Rosu 3- erythrosine si Rosu 40 – allura red ).

Despre aditivi alimentari

Zaharina sodica

Zaharina

– este un indulcitor artificial cu pana la de 500 de ori mai dulce decat zaharul. A fost descoperit in 1879 si se pare ca este cel mai vechi indulcitor artificial aprobat de industriile alimentare din intreaga lume. Se gaseste in majoritatea produselor alimentare, inclusiv in guma de mestecat si pasta de dinti. Studiile facute pe sobolani la inceputul anilor ’70, au aratat ca zaharina poate provoca cancer la vezica urinara drept pentru care pentru o perioada de 20 de ani, in America a fost obligatoriu ca pe etichetele produselor care contineau zaharina sa fie specificat acest lucru. Dar dupa aceasta perioada avertizarea a fost intrerupta, dar problema daca zaharina este sigura pentru oameni sau nu nu a fost rezolvata niciodata. Paradoxal, ultimele studii facute arata ca sobolanii in a caror dieta a fost introdusa zaharina au crescut in greutate mai mult si mai repede decat sobolanii care au avut zahar normal in dieta.

Coloranti alimentari de culoare galbena

Coloranti alimentari de culoare galbena

chicco

chicco.ro  – Pana la 75% discount la o selectie de articole de imbracaminte si incaltaminte pentru copii. Click >>AICI<< pentru a prinde oferta!

Coloranti alimentari de culoare galbena

– Galben 5 Tartrazina si Galben 6 Sunset Yellow – sunt unii dintre cei mai comuni coloranti alimentari si ii gasim in majoritatea produselor alimentare care sunt asa de frumos colorate in galben incat ne fac sa ne gandim ca au fost folosite cele mai bune oua din lume. Cateva studii facute au gasit o legatura intre acesti coloranti si tulburari de concentrare la copii si exista gramezi de studii facute pe animale care demonstreaza potentiale riscuri ale aparitiei tumorilor intestinale si la rinichi. Alte studii au aratat ca sobolanii carora li s-au administrat acesti coloranti au avut probleme in a innota in apa pe o directie dreapta.

sursa despre aditivi alimentari:  http://samancamsanatos.blogspot.ro/2010/08/11-aditivi-alimentari-controversati.html

Loading

Posted in Gastronomie, Sanatate and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Evrika

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.