Fizica productivitatii si Legile lui Newton
FIZICA PRODUCTIVITATII – Legile lui Newton aplicate in a rezolva lucrurile de zi cu zi. În 1687, Sir Isaac Newton a publicat cartea sa, ,,Principiile matematice ale filozofiei naturale”, care a descris ale sale trei legi ale mișcării. În acest proces, Newton a pus bazele mecanicii clasice și redefinit modul în care lumea privește fizica si științele exacte, in general, iar in special, daca ne permiteti afirmatia, a pus si bazele pentru fizica productivitatii si Legile lui Newton, se dovedesc inca o data ca au un grad foarte larg de aplicabilitate.
Ceea ce majoritatea oamenilor nu știu, însă, este faptul că cele trei legi ale lui Newton poate fi folosite ca o analogie interesantă pentru creșterea productivității, simplificarea muncii, și nu in ultimul rând, îmbunătățirea vieții tale.
Permiteți-mi să prezint această analogie ca ,,Legile productivității ale lui Newton”.
Prima lege a lui Newton aplicată Productivității
Prima lege de a mișcării a lui Newton suna așa: ,,Un obiect, fie rămâne în repaus sau continuă să se miște la o viteză constantă, cu excepția cazului în acționat de o forță externă.” (de exemplu, obiectele în mișcare tind să rămână în mișcare. Obiectele în repaus, tind să rămână în repaus.)
,,Amânarea” este o lege fundamentală a universului. Este prima lege a lui Newton aplicată productivității. Obiectele în repaus tind să rămână în repaus.
Vestea buna? Aceasta funcționează și în sens invers. Obiectele în mișcare tind să rămână în mișcare. Când vine vorba de a fi productiv, aceasta înseamnă un singur lucru: cel mai important lucru este de a găsi o modalitate de a începe. Odată ce ai început, este mult mai ușor să rămâi în acțiune.
Deci, care ce este cel mai bun mod de a începe atunci când v-ați blocat in amânare?
Din experiență, cea mai buna regula de degetul mare pentru a începe este ,,Regula de 2 minute.” [2]
Aici găsiți formulată ,,Regula celor 2 minute” ajustată pentru productivitate: ,,Pentru a depăși amânarea, găsește o modalitate de a începe misiunea în mai puțin de două minute.”
Observați că nu trebuie să vă terminați sarcina. De fapt, nici măcar nu trebuie să lucrați la sarcina principală. Cu toate acestea, datorită primei legi a lui Newton, veți găsi de multe ori că odată ce începeți această mică sarcină de 2 minute, este mult mai ușor de a vă menține în mișcare.
Iată câteva exemple …
Chiar acum, se pare ca nu simți nevoia pentru o alergare in parc. Dar, dacă ți-ai pus pantofii sport și ți-ai umplut sticla de apă, sunt doi pași mici care ar putea fi de ajuns pentru a te ,,scoate” afară pe ușă.
Chiar acum, s-ar putea să te holbezi la un ecran gol de monitor și te chinui pentru a scrie raportul. Dar, dacă vei scrie propoziții aleatorii timp de doar două minute, atunci ai putea observa că și fraze utile încep să se ,,rostogolească” printre degetele tale.
Chiar acum, s-ar putea sa ai un blocaj de creație și te lupți pentru a desena ceva. Dar dacă tragi o linie la întâmplare pe o foaie de hârtie și o transformi într-un copac, atunci s-ar putea să apară si ideile tale creatoare.
Motivarea vine de multe ori după ce ai pornit. Găsește o modalitate de a începe cu pași mici. Obiectele în mișcare tind să rămână în mișcare.
A doua lege a lui Newton aplicată Productivității
A doua lege a mișcării: F = ma. Suma vectorială a forțelor aplicate unui obiect este egală cu masa acelui obiect înmulțită cu vectorul accelerație a obiectului. (adică Forța este egală cu masa ori accelerația.)
Să descompunem această ecuație, F = ma, și să vedem cum se poate aplica pentru productivitate.
Este un lucru important de reținut în această ecuație. Forța, F, este un vector. Un vector implică atât mărime (cât de multă munca depui pentru ceva) și direcție (asupra a ceea te concentrezi să faci). Cu alte cuvinte, dacă doriți să obțineți ca un obiect să accelereze într-o anumită direcție, atunci atât dimensiunea forței ce o aplicați cât și direcția din care aplicați forța vor face diferența.
Ghici ce? Este aceeași poveste pentru a realiza lucrurile in viata ta.
Dacă vrei să fii productiv, nu e important numai cât de mult muncești (amplitudine), este, de asemenea, important unde acest lucru (munca) se aplică (direcție). Acest lucru este valabil atât pentru deciziile mari ale vieții căt și pentru micile decizii de zi cu zi.
De exemplu, ați putea aplica, având aceleași aptitudini sau calificări profesionale, în domenii (direcții) diferite și veți obține rezultate foarte diferite. Sa explicăm acest lucru: pur și simplu, ai doar o anumită cantitate de forță si este la fel de important cât de mult lucrezi (amplitudine), dar si unde plasezi aceasta forță (direcție).
,,Viata e un joc. – Aceasta trebuie sa fie ghidul strategiei tale„- Oliver Emberton
A treia Lege a Productivitatii a lui Newton
A treia Lege a mișcării: ,,Când un corp exercită o forță asupra unui al doilea corp, acest al doilea corp exercită simultan o forță egală în mărime și opusă în direcție asupra primului corp.” (adică egal și de forțe opuse.)
Cu toții avem o viteza medie cu care avem tendința de a efectua totul în viață. Nivelurile tipice de productivitate și eficiență sunt de multe ori un echilibru al forțelor de producție și neproductive in viata ta – așa cum sunt forțe egale și opuse ale lui Newton.
Există forțe productive în viețile noastre, cum ar fi concentrarea, pozitivitate, și motivația. Există, de asemenea, forțe neproductive, cum ar fi stresul, lipsa de somn, și încercarea de a jongla cu prea multe sarcini în același timp.
Dacă vrem să devenim mai eficienți și mai productivi, atunci avem două opțiuni.
Prima opțiune este de a adăuga o forță mai productivă. Aceasta este opțiunea „puterea prin ea însăși”. Elimin-o, bea o ceașcă de cafea, și lucrează mai greu. Acesta este cauza pentru care oamenii iau medicamente care îi ajută să se concentreze sau vizionează un film motivațional pentru a-și forța limitele. Este tot un efort de a-ți crește forța de producție și de a învinge forțele neproductive cu care te confrunți.
Evident, puteți face acest lucru doar înainte de a vă epuiza, dar pentru un moment scurt strategia „puterea prin ea însăși” poate fi eficienta.
A doua opțiune este de a elimina forțele opuse. Simplifică-ți viața, învață cum să spui NU, schimba mediul, redu numărul de responsabilități pe care le realizezi, iar in alte cazuri, elimina forțele care te rețin.
Dacă reduci forțele neproductive din viața ta, productivitatea va aluneca mai departe in mod natural. E ca și cum, prin magie ai elimina mâna care te-a tras inapoi, (Așa cum îmi place să spun, dacă ai eliminat toate lucrurile care îți distrag atenția de la a fi productiv, nu ai nevoie de sfaturi cu privire la modul de a deveni mai productiv.)
Cei mai mulți oameni încearcă să treacă barierele din viața lor prin forță brută. Problema cu această strategie este că ai de-a face cu cealaltă forță. Mi se pare a fi mult mai puțin stresant în a elimina forțele opuse și să lăsați productivitatea să curgă natural, înainte.
Legile lui Newton aplicate la Productivitate
Legile mișcării ale lui Newton descoperă perspective care-ți spun cam tot ce trebuie să știi despre cum să fii productiv.
1. Obiectele în mișcare tind să rămână în mișcare. Găsește o modalitate de a porni (o activitate) în mai puțin de 2 minute.
2. Nu este vorba doar despre cât de mult lucrezi, este, de asemenea vorba, despre a face lucrurile corecte. Ai o cantitate limitată de forță și unde o aplici – contează.
3. Productivitate ta este un echilibru de forțe opuse. Dacă doriți să fie mai productivi, puteți folosi mai multa putere pentru a trece barierele sau sa eliminați forțele opuse. A doua opțiune pare a fi mai puțin stresantă.