uleiuri volatile

Cum sa utilizam uleiurile esentiale in aromaterapie

Aromaterapia

Aromaterapia este arta tratării bolilor cu esențe extrase din plante. Acest tip de terapie este, de asemenea, cunoscut drept terapie holistică, din moment ce nu privește doar corpul pacientului ci si mintea si sufletul acestuia. Deși chinezii știau deja despre proprietățile vindecătoare ale anumitor uleiuri esențiale încă de acum mii de ani, în 1926, francezul René Maurice Gatte Fossé a fost cel care a patentat denumirea de ,,aromaterapie”.

avon.ro%20Uleiurile esențiale sunt substanțe aromatice derivate din plante. Ele sunt de 75-100 ori  mai puternice decât ierburile uscate. Distilarea la abur este metoda cea mai comuna de extracție. Uleiurile pot fi extrase din flori, frunze, fructe, semințe, rădăcini sau rășină. Unele uleiuri necesita mai multa materie prima decât altele. De exemplu, este nevoie de 3-4 tone petale de trandafiri pentru a obține 1kg de ulei, in timp ce pentru uleiul esențial de rozmarin este nevoie de 100kg de plante. De aici provine si diferența de preț intre uleiurile esențiale.

Datorita structurii chimice uleiurile esentiale sunt capabile sa penetreze peretele celulei transportând mai mult oxigen si substante nutritive necesare in interior.

aromaterapie

aromaterapie

Majoritatea procedeelor de obținere a odorantelor si aromatizantelor uleiurilor volatile aplicat industrial se bazează pe două dintre proprietățile fizice ale acestora si anume: proprietatea de a fi antrenabile cu vapori de apa si solubilitatea lor în anumiți solvenți.

In anumite afecțiuni, uleiurile volatile folosite intern sunt cel mai rapid remediu al aromoterapiei si al fitoterapiei.

Aceste afecțiuni sunt cele infecțioase, dezechilibrele hormonale, dezechilibrele psihice, boli cauzate de stress, de un mod de viata necorespunzător etc.Vom vedea acum care sunt avantajele utilizării interne a uleiurilor esențiale:

– sunt rapide (in multe cazuri s-au dovedit mai rapide chiar decât medicamentele de sinteza);

– sunt puternice (un gram dintr-un ulei volatil este obținut din zeci sau sute de grame de planta, constituind un adevarat concentrat natural, eficient si in doze mici – de ordinul a câtorva picături). In anumite afecțiuni, cum ar fi de exemplu cistitele, o combinație simpla de uleiuri volatile (cimbru+busuioc+menta) este mai eficienta de câteva ori decât antibioticele de sinteza, care, de altfel, rămân adesea fără efect (in cazul cistitei);

– sunt bine asimilate de organism si nu necesita administrare in doze mari;

– datorita volatilității lor se răspândesc după administrare in întregul aparat digestiv si căile respiratorii, ceea ce le potențează considerabil efectul;

– sunt simplu de administrat si manipulat;

Precauții ce trebuie luate in cazul administrării pe cale interna a uleiurilor volatile:

– trebuie sa se respecte strict doza prescrisa pentru fiecare ulei in parte. In aceasta privința merita amintita celebra afirmație a lui Paracelsus: „Totul este otravă, ceea ce contează este doza”. O plantă aparent banală, cum ar fi menta, supradozată produce moartea prin asfixie. Pentru a nu avea neplaceri este bine, deci, sa fim atenți, pentru ca asa cum se afirma anterior, uleiurile volatile sunt prin excelenta puternice;

– trebuie sa ne asiguram ca nu avem reacție alerqică la un anumit ulei esențial, aceasta se face prin mărirea progresiva a dozei pornind de la o doza mai mica (1/5 din doza normala);

– trebuie avut grija ca uleiul sa nu fie contrafăcut, caz in care pot apărea fenomene nedorite – imediate sau manifestate in timp. Practica acestei metode de tratament in Occident a cunoscut numeroase accidente produse de asemenea contrafaceri, accidente manifestate prin iritații, hemoragii interne, tulburări digestive, etc.

aromaterapie uleiuri volatile

aromaterapie uleiuri volatile

Numărul de doze care se administrează pe zi este variabil, fiind in medie de 3/zi, in bolile cronice 4/zi, iar in fazele acute ale unor boli ca astmul, bronșita, viroze grave, s.a. se ia jumătate de doza din ora in ora. La copii si la constituțiile mai fragile numărul trebuie adaptat (de exemplu, o jumătate de doza pentru copii sub 10 ani, o treime de doza pentru copii sub 5 ani). Este de preferat ca uleiurile sa se administreze simplu, fără miere sau apa, deoarece sunt mai ușor asimilate de organism si se dispersează mai ușor o data ajunse in organism. Excepție fac persoanele care suferă de arsuri la stomac sau care sunt ușor alergice la uleiul respectiv, care este bine sa fie luat in acest caz pe o linguriță cu miere si cu putina apa.

avon.ro%20Este bine de știut ca administrarea de 3-4 ori pe zi a unui ulei volatil cu proprietăți antiseptice puternice (cum ar fi pinul, cimbrul, busuiocul sau menta) conferă o imunitate, cel putin parțială, la epidemiile de gripa. In timpul unei asemenea epidemii, mai ales atunci când simțim ca suntem obosiți, slăbiți sau ca avem o rezistenta mai scăzută, putem sa ne ferim de neplăceri având in permanenta o sticluță de esență la noi si folosind-o de câte ori este cazul. Chiar primele simptome apărute, putem opri procesul bolii administrându-ne din ora in ora câte una sau doua picături din uleiul volatil ales.

Bioportal

Inhalațiile

Inhalațiile sunt foarte potrivite pentru tratarea problemelor respiratorii, a răcelilor, gripei si pentru pregătirea tenului in vederea unui tratament cosmetic. Pentru aceasta, se toarnă intr-un vas 1 L de apa clocotita si se adaugă 3-4 picături de ulei. Vaporii degajați se inspira stand aplecat peste vas, cu capul acoperit cu un prosop mare.

O metoda mai simpla si rapida de a face o inhalație este aceea de a stropi un șervet cu 2-3 picături de ulei si a-l mirosi câteva momente.

Inhalațiile sunt contraindicate persoanelor care suferă de astm sau epilepsie, deoarece pot declanșa o criza.

Masajul

Masajul este una dintre cele mai populare metode de utilizare a uleiurilor esențiale. Masajul din cadrul aromaterapiei aduce beneficii atât uleiurilor cât si pe cele ale masajului in sine.

Pentru o ședință de masaj se adaugă 4-6 picături de ulei esențial (sau de amestecul de uleiuri pe care il preferați) in aproximativ 10 mL ulei de masaj. In nici un caz nu se va depăși cantitatea recomandata de ulei, deoarece la doze mari de ele sunt foarte iritante pentru piele.

După un masaj in cadrul aromaterapiei, uleiul nu trebuie îndepărtat prin spălare, evitându-se baia sau dusul timp de 6-8 ore. Astfel se asigura o absorbție completa a uleiului volatil.

baie aromaterapie

baie aromaterapie

Baia

Baia este o cale foarte plăcută si totodată eficienta de a folosi uleiurile prin relaxarea care o induce apa calda si prin faptul ca porii se dilata, pemițând uleiului sa pătrundă prin tegumente.

Uleiurile se adaugă înainte de a începe baia si nu mai devreme, deoarece datorita căldurii ele se evaporă foarte ușor. Este important de reținut ca baia nu se face niciodată cu uleiul ca atare pentru ca nu se dizolva in apa si nici nu trebuie depășită doza deoarece in cantități mari sunt iritante pentru piele si mucoase. Astfel, pentru o baie se pun 4-6 picături de ulei esențial (sau 4-6 picături de amestec) in 2-3 linguri de lapte nedegresat sau 2 linguri de ulei de baza, apoi se toarnă in cadă si se amesteca bine. Baia va dura 10-20 minute.

Comprese

O compresa fierbinte este un mod eficient de a trata multe probleme ale pielii, ca de exemplu injecțiile, sau durerile musculare de natura reumatica.

Pentru a pregăti o compresa se toarnă apa fierbinte (cam o jumătate de litru) intr-un bol, si se adaugă ulei esențial. Cantitatea de ulei depinde de suprafața pielii pe care aplicați compresia: 2 picături pentru suprafețe mici, 6-8 picături pentru suprafețe mari. Se agita bine, apoi se înmoaie o bucata de tifon sau un șervet de bumbac, se stoarce bine si se așează pe piele. Deasupra se aplica o folie de plastic si un prosop, pentru a menține compresa calda. Procedeul se reia după 20 de minute. In total, timpul de tratament cu comprese este de cel mult 1 ora, de maxim 2 ori pe zi.

 surse:

Intrebuintarile uleiurilor volatile (esentiale)

http://www.uleiurivolatile.ro/

Loading

Posted in Familie, Fashion, stil si moda, Sanatate and tagged , , , , , , .

Evrika

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.