Plantele fac parte din miraculosul ecosistem care face posibilă viaţa pe Pământ. Ele sunt prietenele noastre, chiar dacă nu le respectam şi nu le protejăm întotdeauna așa cum se cuvine. Nu puţini sunt cei care işi dedică timp si energie pentru a înțelege cu adevărat plantele si vitalitatea cu care sunt înzestrate, pe lângă frumusețea si rolul lor benefic in mediul înconjurător.
Solul este unul dintre principalele elemente care contribuie la buna dezvoltare a plantelor, dar trebuie să știi că nu toate plantele suportă traiul in pământ. Oricât de ciudat ar părea, anumite specii de plante de apartament au nevoie doar de apă si aer pentru a supraviețui. Dacă ești novice in îngrijirea plantelor, alege soiuri care pot crește fără sol, deoarece sunt foarte ușor de întreținut. De altfel, in articolul de faţă va vom da câteva idei despre cum să cultivi in casă plante aeriene.
Pe lângă faptul ca nu au nevoie de atenția ta in permanenţă, plantele care se dezvoltă in absența solului nu se îmbolnăvesc aproape niciodată. Sunt foarte rare cazurile in care unele dintre ele ajung sa dobândească o boală virala sau fungică, deoarece majoritatea afecțiunilor sunt cauzate de microorganismele care sălășluiesc in sol. Cum ele nu au nevoie de sol, nu au nici ocazia de a se îmbolnăvi.
Pentru mai multe informații –> click aici
De ce sunt plantele aeriene asa de speciale
Plantele aeriene au un aspect deosebit. Sunt mici si le poți așeza unde iti dorești: pe o farfurie, ca element de decor pe masa, intr-o vaza transparenta sau in ghivece suspendate. Spre deosebire de plantele care cresc in sol, aerofitele nu au nevoie de pământ.
Plantele aeriene se hrănesc cu aer
Ele își iau nutrienții esențiali din particulele de praf din aer si stochează cantități mari de apă după ce le uzi, ceea ce înseamnă ca nu se vor deshidrata pana la următorul „duş”. Mai mult, umiditatea din aer le ajută sa aibă apa chiar si in situațiile in care uiți să le uzi.
Cum sa cultivi in casa plante aeriene
In funcție de speciile de plante aeriene pe care le alegi, acestea vor dezvolta inflorescențe in nuanțe de roz pastelat sau roz fuchsia.
Pentru foarte multe specii de plante, solul este singura sursă de hrană, ceea ce înseamnă ca trebuie să fii foarte atent la calitatea lui, iar din când in când sa il îmbogățești cu substanțe nutritive. Plantele aerofite nu au nevoie de aşa ceva, ceea ce înseamnă că din start economisești banii pe care in alte condiții i-ai fi dat pe fertilizatori. Atât substanțele nutritive, cât si apa sunt absorbite din aer. Așadar, trebuie să le asiguri un mediu mai umed sau, din când in când, să le faci un duş, pentru a le permite să se hidrateze corespunzător.
Plantele aeriene sunt ideale pentru crearea unui decor modern într-o locuință. Nu ocupă mult spațiu, nu au nevoie de sol pentru a creste si necesită o îngrijire minimă din partea ta. Mai exact, dacă le oferi un loc unde pot primi lumina naturală si te înduri să le uzi săptămânal, plantele aerofite sau aeriene sunt fericite.
Pentru mai multe informații despre cum puteți să începeți să cultivați plantele aeriene, puteți accesa un site foarte interesant:
http://www.aerium.ro/
Pentru mai multe informații –> click aici
In România, plantele aerofite nu au tradiție, multă lume fiind reticentă la creșterea unor plante care trăiesc cu aer. Însa, odată ce deții plante aerofite, nu ai cum să nu te îndrăgostești de ele, spun persoanele pasionate de creșterea lor.
Referințe:
http://artaplantelor.wordpress.com/
http://gradina.acasa.ro/plante-de-apartament-112/plante-de-apartament-care-cresc-fara-sol