strat de flori viu colorat

Cum sa faci un strat de flori viu colorat

Planul prezentat in acest articol prezintă cum sa faci un strat de flori viu colorat, alcătuit in egală măsură din flori anuale si perene. Este potrivit pentru a încadra o alee sau drumul spre intrarea in casă.

plan strat de flori

Dimensiune: 8,5 x 2,5 metri
Expunere: plin soare

Înainte de a începe plantarea
Pregătirea este cheia succesului in ceea ce privește realizarea unei grădini frumoase. Înainte de a va grăbi spre magazine si florării in căutarea bulbilor sau semințelor necesare conform listei de plante, analizați atent planul de gradina si răspunde-ți la următoarele întrebări:

  • Aveți in gradina un loc potrivit pentru punerea in practica a acestui plan cu un strat de flori ? Schema coltului însorit de gradină cu plante perene arată dimensiunile așa cum au fost ele gândite inițial de designer. In general, puteți mari sau reduce dimensiunea lui adăugând sau eliminând plante, deși caracterul grădinii se poate schimba dacă faceți modificări dramatice.
  • Gradina dvs. oferă condiții bune pentru cultivarea plantelor perene? Dacă nu aveți un colt însorit in care plantele sa se dezvolte perfect, atunci alegeți plantele alternative.
  • Cat de buna este calitatea pământului de gradină? Majoritatea plantelor supraviețuiesc intr-o varietate mare de tipuri de sol, dar regula generala este ca acesta trebuie sa fie ușor drenabil, jilav (dar nu mustind de apa). Pentru a testa calitatea solului din gradina, udati din abundenta un petic de pamant, asteptati 24 de ore dupa care strangeti in mana putin pamant; daca se formeaza un bulgare care nu isi pierde forma dupa ce ati deschis palma, dar se faramiteaza daca il loviti usor cu degetul, atunci calitatea solului este ideala. Daca pamantul nu isi pastreaza forma cand e strans in palma, atunci probabil este prea nisipos. Daca bulgarele nu cedeaza usor cand il loviti cu degetul, atunci pamantul este prea lutos. Oricare ar fi cazul, puteti imbunatati calitatea solului daca adaugati materie organica precum compost sau turba.

Realizarea planului de gradina
Pentru a transpune schema pe terenul disponibil pentru un strat de flori, folositi o ruleta si un furtun de gradina sau o sfoara pentru a demarca straturile de flori. Cand ati reusit sa respectati proportiile din schema si sunteti multumit(/a) de rezultat puteti presara faina langa furtun sau sfoara pentru a face marcaje temporare. Apoi, cu un cutit, sapati putin de-a lungul liniei pentru a stabili definitiv marginea straturilor de flori perene.

Daca zona insorita pe care ati ales sa o reamenajati conform acestui plan de gradina este acoperita cu gazon, iata cum trebuie sa procedati: scoateti iarba in fâșii, cu ajutorul unei lopeti bine ascutite (pentru a va usura munca, udati mai intai locul din abundenta).

Pregatirea locului de plantare este un moment bun de a imbunatati calitatea pamantului prin adaugarea de materii organice (compost, turba sau balegar); sapati adanc. Nu amestecati substante fertilizatoare in sol decat daca este nevoie; in general, substantele fertilizatoare in exces fac mai mult rau decat bine.

Dupa ce locul a fost eliberat de buruieni sau gazon, sapat adanc si amestecat cu materii organice, trebuie udat din abundenta si lasat asa cam o saptamana. In acest timp, semintele de buruieni care au mai ramas vor germina si le veti putea indeparta cu usurinta. Daca alegeti ierbicide pentru combatera buruienilor, aveti grija sa respectati intocmai instructiunile de folosire si aplicare de pe ambalaj (inclusiv timpul de asteptare pana cand puteti planta).

Un strat de flori este mai usor de intretinut daca are o bordura care sa tina departe iarba sau vegetatia din jur. Pentru realizarea bordurilor alegeti plastic, piatra sau caramida. Daca aveti gazon, lasati si o fasie de pamant liber de aproximativ 15 – 30 cm in jurul stratului de flori.

Amenajarea gradinii
Daca aveti toate plantele la indemana luati ghivecele sau rasadnitele si aranjati-le in gradina conform schemei – asa aveti posibilitatea sa va imaginati mai clar cum va arata in final gradina si implicit strat de florisa faceti unele modificari daca doriti. Adunati cat mai multe informatii despre florile pe care urmeaza sa le plantati pentru a respecta cerintele de cultivare ale fiecareia dintre ele. Nu va ingrijorati daca gradina pare ”golasa”, plantele tinere au nevoie se spatiu pentru a se dezvolta.

Cand sunteti multumit(/a) de modul in care arata aranjamentul, puteti incepe sa plantati gradina, incepand cu cele mai voluminoase plante si lasandu-le la urma pe cele mai mici. Florile perene trebuie plantate astfel: se aseaza intr-o groapa la acelasi nivel la care au crescut in ghiveci sau rasadnita, se batatoreste bine pamantul in jurul lor, cu mana, dupa care se uda din abundenta.

Pe masura ce plantati fiecare floare este o idee buna sa acoperiti pamantul din jurul radacinii cu paie sau frunze uscate pentru a mentine umiditatea.

Ingrijirea
Primul sezon de la plantare este cel mai dificil. Regula generala este sa udati bine plantele in fiecare zi, in primele doua saptamani si apoi de cate doua ori pe saptamana. In anul urmator puteti lasa natura sa ‘aiba grija’ de plante; eventual, in perioadele secetoase, puteti uda abundent. In primul an trebuie sa fiti persevetenti in combaterea buruienilor. Apoi, pe masura ce plantele perene se vor dezvolta si maturiza, buruienile vor avea mai putine sanse sa se inmulteasca. Acoperirea pamantului din jurul bazei plantelor este o metoda buna de a evita aparitia buruienilor.

Majoritatea plantelor se dezvolta foarte bine fara sa aiba nevoie de ingrijiri speciale. Puteti aplica un fertilizator general primavara, dupa ce a inceput vegetatia – respectati instructiunile de pe ambalaj.

CITESTE SI:

Amenajarea si organizarea gradinii. Un proiect armonios

REFERINȚE despre amenajarea unui strat de flori:

https://www.gardeningknowhow.com/special/starting/how-to-build-a-flower-bed-starting-a-flower-bed-from-scratch

http://www.scritub.com/casa-gradina/Un-strat-de-flori-viu-colorat25975.php

Loading

Posted in Casa si gradina, Cum să.. and tagged , , , , , , , , , .

Evrika

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.