Cum iti alegi patul, asa dormi!
Cand il cumparam, ne atrage mai mult stilul, nu ideea unui somn odihnitor. Insa tocmai asta ar trebui sa te preocupe, fiindca e vorba de sanatatea ta.
Pozitiile incorecte din timpul somnului ori materialele neadecvate din care este confectionat patul pot fi, de multe ori, cauza unor afectiuni ale coloanei vertebrale (artroza, scolioza, dureri musculare etc.). Acest aspect, precum si faptul ca nu schimbam patul in functie de capriciile modei duc la o concluzie fireasca: un pat bun merita toti banii!

pozitii corecte somn
Ce ar trebui sa te intereseze
Cand patul este prea mic, ai un somn agitat, te lovesti tot timpul de partener (si el de tine!), iar dimineata te simti obosit, desi seara te culci devreme.
Daca spatiul din dormitor este generos, nu mai sta pe ganduri si alege un pat de mijloc. De altfel, acesta se afla pe primul loc in topul preferintelor, datorita avantajelor pe care le ofera: comoditate, libertate de miscare pe ambele laturi (nu esti nevoita sa-ti deranjezi partenerul daca vrei sa mergi la baie in toiul noptii), da eleganta incaperii. Varianta optima este cea cu dimensiunile de 180 x 200 cm (sau chiar mai mare, daca ocupantii sunt mai inalti si mai corpolenti), fara bara pe mijloc si cu doua saltele.
Important intrucat de marimea patului depinde si accesul spre baie, hol sau deschiderea usilor, masoara totul inainte sa mergi la magazin.
Pe ce dormim?
Culoarea si forma patului sunt alegerea ta, in functie de gust si preferinte, dar e bine sa stii ca cel mai bun pentru sanatate si odihna este ansamblul compus din saltea si rama, completat de tablii la cele doua capete.

pat
– Tablia (confectionata din lemn, materiale tip lemn, metal) este, de fapt, elementul care ne satisface dorinta de a avea un dormitor unic, pe placul nostru.
Forma tabliei este data de latura de sus, care poate fi: rotunjita, dreapta, asimetrica, cu elemente decorative aplicate, sculptate, incrustate, cu zabrele etc.
– Rama (reteaua) este suportul din interiorul patului pe care se sprijina salteaua si poate fi confectionata din lemn sau materiale flexibile, laminate. Ultimele permit o aerisire mai buna a saltelei si “descurajeaza” acumularea prafului, acarienilor si a altor alergeni.
– De la salteaua pe care dormim incepe sanatatea articulatiilor noastre, afirma specialistii. intrucat “sufletul” saltelei sunt arcurile metalice, cu cat sunt mai multe, cu atat mai bine! Deci, daca bugetul iti permite, cumpara o piesa cu un numar maxim de arcuri. Acest lucru ii garanteaza rezistenta in timp, iar tie – un somn fara probleme.
Calitatea saltelei mai depinde de tipul materialelor (fete de bumbac, strat de pasla, de lana etc.), de conditiile de fabricatie si echilibrul creat intre componente.
Nu da banii pana nu-l incerci!
Ca sa stii daca patul care iti place e si cel potrivit (suficient de solid si de lung pentru greutatea si inaltimea ocupantilor etc.), fa-i testul clasic: stai culcat pe el, chiar in magazin, circa un sfert de ora. Ai grija insa: ca sa nu apreciezi gresit, trebuie sa fii odihnit!
Tot in acest interval, dar stand pe spate, mai fa o proba: incearca sa-ti strecori palma bine intinsa pana sub coloana; daca intra prin alunecare, patul (adica, salteaua) este prea tare si vei simti acest lucru la umeri si la solduri, unde te “apasa”. Daca palma nu intra deloc, inseamna ca salteaua e prea moale.
Sugestii utile
- In primele luni, intoarce saptamanal salteaua, ca sa-si pastreze forma; ulterior, fa asta numai o data la trei luni.
- Cand cumperi saltea, asigura-te ca are manere – astfel, o vei ridica mai usor.
- Salteaua nu trebuie indoita sau rulata: straturile componente se vor tasa, iar arcurile se deformeaza.
- Daca ai un dormitor mic si locuiesti singura, opteaza pentru somiera.
- Fiind mai ingusta decat patul, somiera asigura un suport mai bun pentru saltea. Ultimele tipuri (ca si paturile de mijloc, de altfel) au si lada pentru asternuturi dedesubt.
- Fotoliul- pat si canapeaua rabatabila sunt foarte utile pentru petrecerea timpului liber, nu si piese pe care sa poti dormi noapte de noapte. Acestea pot servi drept pat numai atunci cand ai musafiri pe care trebuie sa-i gazduiesti timp de cateva zile.
Tipuri de saltele
- Saltele cu arcuri – Sunt cele mai folosite. in functie de elementele componente, se impart in: clasice, semiortopedice, ortopedice, ortopedico – sanitare (au un strat de lana pe o parte si un altul de bumbac pe cealalta parte, ambele fiind acoperite de fata saltelei).

saltea
- Saltele cu latex – Extrem de solicitate in Occident. Caracteristici: antialergenice, igienice, antibacteriene, higroscopice. Cum latexul (lichidul care se scurge de sub coaja arborelui de cauciuc) este un material foarte delicat, durata medie de utilizare a acesteia e mai mica decat a unei saltele cu arcuri, iar pretul este aproape dublu.
- Saltele cu apa – Atrag, mai ales, prin fascinatia plutirii, a faptului ca nu exercita nici o apasare asupra corpului, nu prin considerente de ordin practic. Desi tin, preponderent, de moda si preferinte, aceste saltele sunt indicate totusi pentru persoanele alergice si gravide.