Amenajarea si organizarea gradinii

Amenajarea si organizarea gradinii. Un proiect armonios

Amenajarea si organizarea gradinii este o artă, răsplătită cu satisfacții și la îndemâna oricui, dacă ții cont de  câteva reguli și aspecte de bază. In primul rând, este esențial să înțelegi ce înseamnă grădina pentru tine și care va fi rolul acesteia în viața familiei. Un proiect armonios va integra în mod plăcut toate funcțiunile care corespund nevoilor și dorințelor tale si ale familiei tale.

Ne vom referi in continuare la mai multe tipuri de grădini:

– gradina de trandafiri, gradina de plante perene, gradina de plante anuale si bienale, gradina de amenajamente stancoase, gradina de  ierbacee, gradina de legume, gradina fructifera,

dar si la constructii in gradina și sere de gradina

1.Planificarea si înfiintarea grădinilor. Primul pas in amenajarea si organizarea gradinii.

Planificarea atenta si rațională constituie marea diferență dintre gradina amenajată si cea  cultivată la întâmplare si se referă la toate acele elemente care determina obținerea unei  grădini atractive, frumoase, utile (in sensul unității stilului, limitelor si proporțiilor in armonie cu mediul), precum si a unui loc de relaxare cu efecte benefice asupra organismului. Este primul pas reușit in amenajarea si organizarea grădinii.

Scopul principal urmărit la infiintarea sau reinfiintarea unei gradini este acela de a găsi amplasamentul ideal care sa satisfacă necesitățile si gusturile potențialilor utilizatori, punctul de plecare fiind triada „ce avem – ce dorim – ce ne place„.

Gradina nu este un element static, ea se afla într-o permanentă si continuă schimbare și transformare in raport cu timpul. Elementele variabile si modul de devenire al grădinilor constituind esența acestora.

Planificarea completa la înființarea gradinilor este esențială si pentru asigurarea unității de ansamblu a acestora, eventualele modificări fiind efectuate atent si pe baza unor studii rationale.

Planificarea trebuie sa fie un proces logic de utilizare rațională a unei suprafețe de teren, este acea combinare reala intre funcționalitate si dorința guvernata însă de considerentele economice care determina acțiunile referitoare la planul si realizarea grădinii.

In majoritatea cazurilor planificarea implica insa modificarea, uneori chiar total, a unor gradini deja existente, in functie de: preferintele personale convenabile, diferitele folosinte atribuite acesteia (teren de joaca, teren pentru recreere, teren pentru cultivarea diferitelor specii vegetale si pomicole), nivelul efectuarii lucrarilor de intretinere, tipul de sol si climatologie.

Exista stiluri de gradina pentru fiecare personalitate, pentru unii fiind o prioritate gradina productiva iar pentru altii un spatiu pentru relaxare si recreere. De aceste lucruri trebuie sa tinem cont, in primul rand la amenajarea si organizarea gradinii.

Avand in vedere majoritatea considerentelor actuale tipurile comune de gradina sunt urmatoarele:

  • gradina familială: este spațiul de joacă, sau spațiul amenajat prin terasare, cu ronduri de flori sau vegetale.
  • gradina țărănească: conține multe si diverse plante, inclusiv specii rustice si surse de apa, iar amenajarea, exploatarea si întreținerea lor necesita un minim de cunoștinte de specialitate.

Desenul preliminar pentru înființarea unei grădini va conține schița pentru gradină, hotarele, locurile si notarea elementelor de bază, marcarea poziției in raport cu zona de locuit, spațiul alocat pentru diferitele specii cultivate, spațiul alocat depozitarii îngrășămintelor, gunoiului de grajd si uneltelor de lucru.

Pentru întocmirea planului este necesara studierea condițiilor locale referitoare la elementele climatice (precipitatii, temperaturi, durata de stralucire a soarelui, influenta elementelor climatice imprevizibile).

Amplasamentul va cuprinde referiri la:

– pozitia gradinii, fata de punctele cardinale, la soare si umbra, pe sezon si zile.

– directia, forta si intensitatea vantului care determina locurile adapostite si cele expuse la vant din cadrul gradinii; portiunile umede si uscate, calde sau reci.

– tipul de sol, textura, pH-ul, drenajul si categoriile de folosinta pentru plantele cultivabile.

Odata stabilite conditiile climatice si tipul de sol sunt necesare studii detaliate referitoare la conditiile si constructiile existente.

Se vor exploata la maxim conditiile existente astfel incat sa se confere originalitate si design atractiv gradinii prin executarea lucrarilor de terasare, constructia de ziduri de retinere, amenajarea cursurilor de apa artificiale, amenajamente cu stancarii, precum si zonarea plantelor in functie de conditiile concrete locale.

Se vor nota separat plantele cultivate si conditiile existente pentru acestea precum si toate elementele definitorii ale unei gradini moderne cu indicarea materialului de constructie, conditiile de lucru si aspectul final.

Desenul se va executa la o scara convenabila, pe baza datelor reale, respectandu-se spatiul si locul ocupat de fiecare element, sensul si proportiile acestora. Se vor masura hotarele si se va stabili pozitia punctelor de reper, respectand principiile de baza referitoare la limita-armonie, scara-proportie etc. Desenul final va cuprinde toate elementele mentionate anterior si este insotit de schite separate si legende pentru explicitarea acestuia (fig. 1).

amenajarea-si-organizarea-gradiniiFig. 1 – Planul desenului final.

 

Amenajarea grădinii a reprezentat din totdeauna o provocare pentru iubitorii de natura.Pe site-ul PIATRAONLINE.RO poți găsi multiple soluții pentru amenajarea grădinilor cu pietre pentru alei și pavaje, cu pietre decorative (mici sau mari, netede sau aspre), fântâni arteziene impunătoare, cișmele, obiecte din piatra naturala etc. Astfel, amenajarea grădinii va deveni pentru tine o activitate făcută cu placere, iar în diversitatea formelor si culorilor acestor pietre decorative naturale vei găsi cu siguranță multe idei care sa te inspire. Pe site-ul PIATRAONLINE.RO găsești o ofertă generoasă! O poți consulta dând Click >>AICI<< si dacă ți-a plăcut ceva, comanzi și poți primi direct acasă!

2.Amenajarea si organizarea gradinii de trandafiri

Gradina de trandafiri presupune o simetrie si ordine totala, cu linii clare si contrast de culoare si forme geometrice simple. Designul va crea un decor restrans in care se manifesta plenitudinea frumusetii trandafirilor; gardurile vii obisnuite vor imprejmui straturile cu tufe de trandafiri care se vor lega de tarusi batuti adanc si amplasati in mijlocul tufelor de trandafiri.

Unul dintre cele mai bune decoruri pentru straturile de trandafiri de gradina este planul neted tip pajiste verde, insa de asemenea un efect placut il poate avea si culoarea gri, generata de aspectul stancos.

Cararile (potecile), se materializeaza din caramida moale, insa  indiferent de materialul utilizat, se va evita multicoloratia acestora, datorita rivalitatii cu trandafirii.

Trandafirii se amplaseaza in aranjamente specifice (de diferite forme), grupate standard pe blocuri de culori.

Citește si:     Cum sa avem trandafiri frumosi gradina

Schema si desenul pentru o gradina obisnuita de trandafiri sunt redate in fig. 2.

amenajarea si organizarea gradiniiFig. 2 – Gradina obisnuita de trandafiri.

 3.Amenajarea si organizarea gradinii cu plante perene

Gradina traditionala de acest tip are poteci largi de iarba, plantele sunt aranjate dupa marim, pe grupe distincte sau singure, precum si dupa conditiile locale, astfel incat sa se asigure un efect armonios.

Tipul de amplasament utilizat este refugiul, un spatiu inconjurat din toate directiile de alte elemente ale gradinii cu un desen care trebuie sa aiba un efect vizual interesant; schema refugiilor va cuprinde plante cu port pitic si compacte; cele mai utilizate forme fiind circulara, patrata sau rectangulara.

Cele mai utilizate aranjamente sunt:

– amestecul de sezon: permite multiple combinatii si asociatii de specii diferite de plante; tipul insula de flori contine plante perene si bulboase care au colorit specific de primavara si toamna, plantele de talie mare sunt amplasate in centrul aranjamentului pentru crearea unei impresii puternice (fig. 3).

amenajarea si organizarea gradiniiFig. 3 – Amestecul de sezon, tip insula de flori.

– amplasament racoros: contine culori odihnitoare (verde, albastru si alb), combinate in forme (scheme), simple ideale pentru conditii racoroase sau semiumbroase si locuri umede (fig.4).

amenajarea si organizarea gradiniiFig. 4 – Amplasament racoros.

– amplasament calduros: cuprinde scheme de un colorit stralucitor (rosu intens si galben), care devin interesante sub actiunea caldurii solare; schema poate cuprinde o singura culoare sau nuante intre roz-rosu, crem-galben, albastru-mov, precum si diverse combinatii intre acestea (rosu-albastru, galben-rosu), ceea ce confera un efect vizual remarcabil; culorile alb, roz-pal, crem si gri sunt utilizate pentru a marca limitele aranjamentului floral datorita contrastului sub actiunea luminii solare; culorile galben si auriu se folosesc primavara si toamna; schema se va referi la culoarea de baza, marimea si dispozitia acesteia (fig. 5).

amenajarea si organizarea gradiniiFig. 5 – Amplasament calduros.

4.Amenajarea si organizarea gradinii cu plante anuale si bienale

Plantele anuale si bienale contribuie in mica masura la realizarea unei coloratii remarcante comparativ cu alte specii de plante, de aceea se urmareste utilizarea cat mai restransa a lor datorita faptului ca au o durata scurta de viata si pot determina alterarea efectelor culorilor dintr-o schema in timpul unui sezon, majoritatea fiind utilizate pentru ornarea sau impodobirea ocazionala.

Plantele anuale sunt folosite in functie de caracteristicile stabilite pentru gradina respectiva. Culorile indicate sunt: portocaliu intens, rosu intens, roz, purpuriu inchis, albastru si mov deschis.

Amenajarea va tine cont de tipul culorii, tonalitatea, armonia si modul de combinare a culorilor pentru a reliefa un efect vizual deosebit. Marginile aranjamentului vor fi dintr-o singura culoare iar interiorul din aranjamente florale diferite, plantele fiind grupate pe specii, marimi foliare, inaltime, sezonalitate pentru a avea o durata cat mai mare in timp (fig. 6).

amenajarea si organizarea gradiniiFig. 6 – Aranjament din plante anuale si bienale.

5.Amenajarea si organizarea gradinii cu amenajamente stancoase

Amenajamentele stancoase din gradini confera acestora originalitate si un stil aparte, mai ales la inceputul sezonului cald, datorita colectiei specifice de plante asociate stancilor alpine care furnizeaza un colorit abundent si forme variate.

Modalitatile de amenajamente stancoase sunt de tip turbos cu paturi simple si paturi inaltate.

Plantele alpine prefera soluri acide si umede, conditii de mediu montane iar locul amplasarii in cadrul gradinii vor fi zonele umbroase sau cele in care soarele straluceste foarte putin timp (expozitie nordica).

Patul turbos are un mediu acid, pH scazut, aeratie buna si o capacitate buna de retinere a apei; constructia lui este in functie de spatiul disponibil si ca materiale sunt utilizate caramizi, pietre mari, traverse impregnate; paturile mari se vor compartimenta si fertiliza in functie de speciile de plante; zidurile de sprijin pentru paturi se vor acoperi cu vegetatia caracteristica.

Paturile inaltate se vor construi cu laturile dintr-un singur rand de caramizi adecvate acestui scop si incheiate cu mortar special; la interior se realizeaza drenajul intern si aranjamentul floral preferat; dimensiunile opime ale patului turbos inaltat sunt  0,6-0,7 m inaltime si 1,5 m latime, acestea asigurand conditiile normale de intretinere.

 6.Amenajarea si organizarea gradinii ierbacee

De tip normal sau nu, gradina ierbacee se infiinteaza in concordanta cu stilul si restul gradinii, utilizand plante de diferite marimi si culori in scheme care sa permita efectuarea unor aranjamente complexe si forme geometrice separate prin garduri vii de inaltime mica sau poteci; posibilitatile de materializare sunt multiple insa realizarea amplasamentelor este conditionata de spatiul disponibil, cele mai utilizate fiind formele geometrice (fig. 7).

amenajarea si organizarea gradiniiFig. 7 – Planul unei gradini ierbacee obisnuite.

Etapele realizarii acestui tip de gradina sunt: alegerea amplasamentului in cadrul gradinii; prepararea solului pentru plantare; marcarea amplasamentului; plantarea fiecarei grupe in locul stabilit; finalizarea amplasamentului prin stabilirea desimii plantelor; delimitarea potecilor si materializarea lor cu diferite materiale de constructie; intretinerea plantelor si mentinerea amenajamentului initial.

 7.Amenajarea si organizarea gradinii ideale de legume

In conditiile unei agriculturi private, gradina de legume este de doua tipuri: familiala (mica si mijlocie; cel mult 5 ha) si de grup (mijlocie 5-80 ha si mare 80-300 ha).

Gradina vegetala (legumicola) are expozitie sudica iar marginile nordice, estice si vestice sunt protejate impotriva actiunii vanturilor.

Pentru gradina familiala terenul este ales in functie de punctele cardinale si constructiile existente astfel incat factorii de mediu sa fie optimi, iar dispunerea randurilor sa permita o luminozitate maxima si de durata (fig. 8).

Organizarea interioara este realizata in parcele si straturi (razoare), asezate in sisteme reduse de paturi cu latimea de 1,2 m pentru intretinerea usoara, fiecare pat este cultivat cu vegetale prin rotatie, amplasarea plantelor fiind realizata pe baza asolamentelor. Delimitarea elementelor de organizare interioara se realizeaza prin cai de acces (drumuri principale de 1-2 m latime si poteci de 0,3 m latime).

amenajarea si organizarea gradiniiFig. 8 – Amplasarea gradinii de legume.

8.Amenajarea si organizarea gradinii fructifere

Gradina fructifera trebuie sa fie decorativa si de asemenea productiva datorita speciilor atractive cu foliaj bogat si fructe ornamentale precum si a speciilor productive.

Pentru gradina fructifera se vor avea in vedere conditiile locale, cerintele  si distantele de plantare caracteristice fiecarei specii pomicole. Se urmareste asigurarea obtinerii de produse pentru o perioada cat mai mare si de asemenea compatibilitatea dintre speciile ornamentale si cele fructifere. Gradina fructifera de tip mare (11 x 17 m), ofera spatiu suficient pentru speciile fructifere (fig. 9).

amenajarea si organizarea gradiniiFig. 9 – Gradina fructifera mare.

Gradina fructifera de tip mic (4 x 9 m), permite o multitudine de mijloace pentru alegerea sortimentului speciilor fructifere productive si vita-de-vie (fig. 10).

amenajarea si organizarea gradiniiFig. 10 – Gradina fructifera mica.

9.Constructii in gradina

In gradina aferenta spatiului de locuit principala constructie executata este sera, amplasarea optima fiind redata in fig. 11.

amenajarea si organizarea gradiniiFig. 11 – Amplasarea optima a serelor.

Tipurile constructive de sere de gradina se clasifica in conventionale si speciale.

Tipurile de sere conventionale se caracterizeaza prin: capacitate potrivita si deschideri traditionale; materialele de constructie sunt din lemn, aluminiu, zidarie, sticla; peretii pot fi dintr-un singur material (lemn, aluminiu pentru cadre si sticla), sau compusi (un perete de zidarie si restul din cadre); contin diferite accesorii inclusiv schele si straturi; tipurile constructive sunt: traditional, luminos, cu deschidere mica, inclinata si mansarda.

Tipurile de sere speciale se caracterizeaza prin: forme constructive diferite, principala caracteristica fiind specificitatea pentru o anumita categorie de plante si grad de adaptabilitate eficient (luminozitate: maxima pentru tipul dom; panoramica pentru tipul poligonal; grad de stralucire si conditii bune de ventilare pentru tipul alpin; maxim de energie si insolatie redusa pentru tipul conservator; cost redus, expozitie SE-SV si numar mic de plante pentru tipul mini; restrictii de ventilatie si luminozitate pentru tipul politunel); tipurile constructive sunt: dom, poligonal, alpin, conservator, mini si politunel.

Citește si:     

REFERINTE:

Loading

Posted in Casa si gradina, Cum să.. and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Evrika

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.