Traditii, obiceiuri si superstitii de sfantul Andrei

Sfântul Andrei este unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus şi este considerat de ortodocşi „Ocrotitorul României” sau „Patronul spiritual al românilor”. El este cel care a adus si a promovat religia creştină şi învăţăturile lui Iisus în zona ţării noastre. Ziua lui de celebrare a înlocuit, scrie creştinortodox.ro, o importantă divinitate precreştină, personificarea lupului, ziua de Sfântul Andrei (30 noiembrie) fiind cunoscută şi sub numele de Ziua Lupului, ceea ce a dus la aparitia multor obiceiuri, superstitii, dar si traditii de sfantul Andrei.

sf-andrei-cover

Traditii, obiceiuri si superstitii de sfantul Andrei

Noaptea Sfântului Andrei este una magică, în care animalele (lupii în special) capătă puteri neobişnuite, ritualurile de dragoste au sorţi de izbândă şi, foarte important, strigoii, vârcolacii şi sufletele rătăcite umblă prin lume.
Superstiţiile din bătrâni susţin că, pentru a te proteja împotriva lupilor şi să nu-i aduci în apropierea casei şi gospodăriei, e bine SĂ NU îţi piepteni părul, să nu torci, să nu faci curat în casă şi grajd şi să nu dai gunoiul afară.
Conform superstitiilor din batrani, ca sa te protejezi impotriva puterii lupilor si sa nu-i aduci in apropierea gospodariei, ar trebui sa nu iti piepteni parul in aceasta zi, sa nu torci, sa nu faci curat in casa sau sa dai gunoiul afara.
E bine să nu se dea bani împrumut.
În noaptea de 29/30 noiembrie se crede că locuinţele sunt păzite de strigoi dacă oalele şi cănile sunt întoarse cu gura în jos şi dacă cenuşa caldă e scoasă din sobă, pentru ca strigoii să nu se poată adăposti la căldură.
Oamenii mănâncă usturoi în acea seară şi se ung pe corp tot cu usturoi, sau numai pe frunte, piept, spate şi încheieturile trupului. Se ung şi uşile şi ferestrele cu usturoi şi se atârnă şiruri de usturoi. Mai mult, pentru protecţie se lasă candela aprinsă.
Fetele cred că în noaptea de Sfântul Andrei îşi pot vedea ursitul, folosind, în diferitele părţi ale ţării, diferite obiceiuri, scrie femina.rol.ro.

sf-andrei-ulcior

1. Făcutului cu ulcica

Singură în faţa sobei, fata întoarce un vas nou de lut pe fundul căruia lasă să ardă 3 cărbuni. Rostind o incantaţie ea roteşte uşor vasul şi atrage atenţia celui iubit.

sf-andrei-oglinda

2. Imaginea din oglindă

Asta presupune să te așezi complet dezbrăcata între două oglinzi, cu câte o lumânare în fiecare mână!
Priveşte intens în oglinda din faţă. Se spune că în oglinda din spate i se reflectă scene din viitor şi imaginea viitorului soţ. Logica e următoarea: te uiți în oglinda din față iar în oglinda din spate ți se arată viitorul soț. Practic, tu în loc să-ți vezi spatele, îți vezi soțul.  Dacă tot vă apucați să faceți trebușoara asta, acoperiți-vă geamurile să nu deveniți vedete pe youtube.

3. Turta

Prin alte părţi este obiceiul ca fetele de măritat să facă o turtă subţire ca o plăcintă din făină de grâu, foarte sărată – denumită Turtuca de Andrei, pe care o mănâncă la culcare. Băiatul pe care-l visează că le aduce apă ca să le astâmpere setea se crede că este viitorul lor soţ.

4. Verigheta

Intr-un pahar cu apă neîncepută se aruncă o verighetă sfinţită de preot în mijlocul căreia apare chipul ursitului.

 sf-andrei-busuioc

5. Busuioc sub  pernă

Dacă ești singur și vrei să îți cunoști ursitul, cu un simplu fir de busuioc, așezat strategic sub pernă, toate problemele tale se rezolvă! Totuși, ce se va întâmpla dacă în noaptea respectivă ai coșmaruri? Răspuns logic: ori ursitul e urât precum un coșmar, ori e actor de filme horror.

Sfantul-Andrei-traditii-obiceiuri-lupi-usturoi-strigoi

6. Strigoii și lupii

În această noapte se ung ușile și ferestrele cu usturoi să nu vină strigoii. Asta înseamnă că au și strigoii mândria lor, se duc numai la casele unde miroase a parfum, nu a usturoi! Tot în acestă noapte se spune că lupii pot să vorbească. Oare despre ce? Despre oameni?

Ziua Sfantului Andrei marcheaza debutul sezonului sarbatorilor de iarna, care vor continua cu Sfantul Nicolae, celebrat pe 6 decembrie, si se vor incheia de Boboteaza, pe 6 ianuarie.

sf-andrei-cover

Loading

Posted in Traditii si obiceiuri and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , .

Evrika

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.