Cum sa avem trandafiri frumosi in gradina

Trandafirul, cunoscut din cele mai vechi timpuri, este astazi aproape nelipsit din gradinile noastre. Se cunosc peste 200 de specii si un numar impresionant de soiuri de trandafiri, in jur de 20.000. Cea mai raspandita specie salbatica de trandafir este macesul (Rosa canina), care creste spontan si in tara noastra. Soiurile de trandafiri nobili, asa cum se mai numesc trandafirii altoiti, se deosebesc intre ele prin diferite caracteristici. In articol veti gasi cateva sugestii despre cum sa avem trandafiri frumosi in gradina.

Cum sa avem trandafiri frumosi in gradina

Trandafirii pot fi plantati toamna sau primavara. De preferat e un sol permeabil, afanat, bogat in substante nutritive, cu un continut mare de lut, dar cresc foarte bine si in soluri nisipoase bogate in humus.

trandafiri-gradina-2

Cum trandafirii fac radacini adanci, soiul trebuie afanat in profunzime. Inainte de plantare, amplasati radacinile, pana la baza lastarilor, timp de cateva ore, intr-o galeata cu apa, ca sa fie bine patrunsa. Intre timp, puteti pregati pamantul din strat, prin sapare si incorporarea compostului maturat sau a gunoiului de grajd putrezit. Apoi trandafirii trebuie taiati. Amplasati soiurile cu altoiul la aproximativ 5 cm sub pamant. Locul de altoire se afla acolo unde lastarii principali cresc lateral, din butucul radacinii. La sfarsit, pamantul se taseaza foarte bine si se uda din belsug. O movila mica de pamant ridicata in jurul plantei (margine de udare) impiedica scurgerea apei in alta directie, in loc sa se duca spre radacinile trandafirului.

gardenpedia.ro

Taierea trandafirilor pentru o inflorire bogata

Taiati toti lastarii pana la 20 cm si scurtati varfurile radacinilor. Radacinile fine de absorbtie nu trebuie in nici un caz inlaturate.
Cel mai bun moment pentru taierea trandafirilor este primavara, cand infloresc forsythiile. Tufele si trandafirii nobili fac flori pe lastarii noi. Ei se taie pana la 20 cm deasupra solului, pentru a stimula o inmugurire puternica si, in functie de tip, flori mari sau numeroase. Lastarii inghetati sau bolnavi se indeparteaza complet. Tufele de trandafiri care infloresc o singura data se lumineaza dupa ofilire, caci o taiere puternica de primavara ar reduce considerabil numarul de boboci. Soiurile care infloresc mai des fac flori si pe lastarii noi. Ele infloresc luxuriant dupa taierea de primavara si trebuie scurtate cel mult pana la jumatate din inaltimea lor initiala. Tufele mici se scurteaza, si la nevoie, cu foarfeca pentru gardurile vii.

trandafiri-gradina-1

Ingrijirea perfecta de vara

Afanati periodic stratul de trandafiri. In felul acesta, tineti in sah buruienile si impiedicati uscarea solului. O afanare profunda este posibila cu o sapa speciala pentru trandafiri. Sapaliga cu 2 dinti lungi se infige in pamant in jurul plantelor si se misca cu grija in toate directiile. Trandafirii cu radacini adanci trebuie udati in perioade de seceta mai lungi. Pentru a evita infectiile cauzate de ciuperci, nu trebuie sa stropiti niciodata frunzele. Taierea florilor ofilite stimuleaza bogatia florala: indepartati buchetelele vestede taindu-le intotdeauna deasupra frunzei superioare a lastarului. Trandafirii nobili fac o singura floare pe tulpina. Ei se taie deasupra celei de-a treia frunze de sus.

gardenpedia.ro

Hrana bine echilibrata

Soiurile de trandafiri care infloresc de mai multe ori au o mare nevoie de substante nutritive. Profesionistii administreaza plantelor, in timpul inmuguririi din martie si dupa prima inflorire din iunie, un ingrasamant complex. Folositi preparate bogat in azot doar pana la sfarsitul lunii iunie, pentru ca lastarii sa se lemnifice bine pana la primul ger. In septembrie, puteti stimula rezistenta la ger a plantelor cu ingrasamant pe baza de potasiu. Produsele organice, cum este faina de oase, se administreaza toamna pentru urmatorul sezon. Ele se incorporeaza usor, caci trebuie mai intai descompuse de microorganismele din pamant.

trandafiri-gradina-2

Descoperiti devreme bolile

Cea mai frecventa boala a trandafirilor este rugina. Ea determina aparitia, pe frunze, a unor pete negre-violet cu margini stelate, iar mai tarziu frunzele se ingalbenesc si cad. Soiuri sensibile trebuie stropite, preventiv, din timpul inmuguririi, cu solutii contra bolilor cauzate de ciuperci, iar toamna trebuie indepartate toate frunzele infectate. Pentru un strat nou de trandafiri, alegeti soiuri cu garantia calitatii. Este vorba de soiuri care au fost testate cativa ani, in pepiniere, in privinta rezistentei la boli si daunatori.

Loading

Posted in Casa si gradina, Cum să...

Evrika

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.