Fiecare meseriaș zugrav sau vopsitor, are metode si preferințe specifice, dar toți cunosc secretele care le aduc succesul in profesia lor, secrete pe care zugravii profesionisti nu vi le-ar spune, niciodata.
1. Șmirgheluiți, copiii mei
Trebuie sa aveți o suprafață perfect plană și netedă dacă doriți sa obțineți pereți zugrăviți perfect. Un zugrav profesionist mărturisea că ar fi mai potrivit ca numele profesiei să fie cel de ,,șmirgheluitor”, atât timp cât petrece mai mult timp șmirgheluind pereții decât zugrăvind. Șmirgheluirea nivelează asperitățile apărute de la reparațiile făcute anterior cu șpaclul la eventualele găuri sau zgârieturi și care au fost acoperite cu glet de finisare. Șlefuiți pereții de la podea spre tavan cu un șmirghel fin fixat pe un suport de șlefuit. Apoi șlefuiți pe orizontală tot dinspre podea spre tavan. Nu apăsați prea tare, altfel riscați să-l dați peste cap și să deteriorați suprafața peretelui. Elementele de tâmplărie le puteți șlefui cu un burete special cu care neteziți crăpăturile și fisurile.
2. Folosiți amorsă colorată
Înainte sa zugrăvească pereții, meseriașii profesioniști acoperă găurile si crăpăturile cu glet de finisare. Dar dacă zugrăvești direct pe el, gletul va absorbi foarte repede vopseaua, dând peretelui un aspect plat, plictisitor în care apar porțiuni lucioase. Aceste pete arata notabil altfel decât restul peretelui. Pentru a preveni acest lucru, profesioniștii dau pe pereții, mai întâi cu amorsă. Dar, în loc să folosească amorsă albă, ei folosesc una de o nuanță gri sau similară cu vopseaua propriu-zisă. Amorsa colorată, este mai eficientă, acoperind mai bine vopseaua existentă decât o amorsă albă sau incoloră, astfel încât culoarea finală va fi mai vibrantă și va necesita mai puține straturi de vopsea. Acest lucru este valabil și chiar necesar precum în cazul culorilor roșu sau portocaliu, ce necesită sa dați succesiv de trei sau mai multe ori cu vopsea, dacă nu folosiți amorsa.
3. Apăsați banda cu un cuțit de chituire
Nimic nu este mai descurajant când terminați de vopsit ca atunci când dezveliți tâmplăria și observați vopseaua scursă peste tot. Pentru a evita neplăcuta activitate de a curăță vopseaua, faceți un lucru inteligent și fixați cu bandă adezivă marginile foliilor cu care acoperiți tâmplăria. ,,Acoperiți tâmplăria cu bandă adezivă, apoi treceți cu un cuțit de chituire pe deasupra ca sa apăsați banda pentru o mai buna lipire.” ne dezvăluie secretul un zugrav cu mai mult de 16 ani de experiență. ,,Acest lucru va împiedica orice scurgere de vopsea.”. Utilizați bandă albastră pentru vopsit în loc de bandă de mascare. Aceasta din urmă poate lăsa în urmă un reziduu ce e destul de greu de curățat. În plus vopseaua poate cauza ondularea benzii de mascare, ceea ce va determina pătrunderea vopselei pe sub banda și în final nedorita murdărire a tâmplăriei. Banda pentru vopsit poate fi lăsată chiar și doua săptămâni și tot se va desprinde cu ușurință fără să lase urme nedorite.
4. Eliminați dârele și urmele de pensulă cu extender de vopsea
Secretul sa vopsești fără dungi și urme de pensula este să amesteci un extender de vopsea (numit și conditioner), precum FLOETROL, în vopsea. Aceasta realizează două lucruri. În primul rând crește timpul de uscare a vopselei, oferindu-ți ocazia să dai din nou peste suprafețele proaspăt vopsite fără să lași dâre urăte sau dungi, lucru ce s-ar întâmpla dacă ai dat peste o vopsea care s-ar fi uscat și ar fi căpătat intre timp o nuanță mai închisă. În al doilea rând, îmbunătățește calitatea vopselei până la un asemenea nivel încât dârele de vopsea sunt virtual eliminate. Profesioniștii folosesc extendere când vopsesc pereți uscați, tâmplări, uși sau dulapuri. Urmați instrucțiunile producătorilor despre cât de mult diluant să folosiți la un litru de vopsea.
5. Faceți o crestătură în tavanele texturate. Unul din acele secrete pe care zugravii profesionisti nu vi le-ar spune niciodata
Problema cu vopsitul sau zugrăvitul pe marginea unui tavan texturat, cu suprafața în relief, ar fi că este aproape imposibil să tragi o linie dreaptă de-a lungul marginii de sus a peretelui fără sa murdărești cu vopsea și tavanul. Profesioniștii au o soluție simplă. Trag cu o șurubelniță de-a lungul marginii dintre perete și tavan și fac o zgârietură în textura tavanul. „Acest lucru vă permite sa vopsiți peretele fără să dați cu vopsea pe tavan” mărturisește unul din profesioniștii cu care am stat de vorbă. „Șurubelnița face o mică zgârietură în tavan, astfel încât surplusul de vopsea ce ar ajunge pe tavan se oprește în adâncitura zgârieturii. Și, în plus, niciodată nu veți realiza, după vopsire, că acolo a fost o zgârietură”
6. Utilizați folii de plastic
Profesioniștii nu folosesc cearceafuri de pat pentru acoperirea și protejarea mobilei și podelelor și nici voi n-ar trebui sa folosiți. Cearceafurile subțiri nu acoperă picăturile de vopsea sa treacă prin ele și să vă murdărească podelele. Mai rău, sub ele, picăturile de vopsea vor rămâne umede și riscați să călcați din greșeală pe ele și să faceți urme prin toată casa. Utilizați ceea ce vă recomandă profesioniștii, folii de plastic speciale pe care le găsiți în orice magazin specializat. „Doar dacă nu vopsiți tavanul, nu aveți nevoie de o folie care să acopere întreaga încăpere.” ne spune unul dintre profesioniști, dezvăluind incă unul din acele secrete pe care zugravii profesionisti nu vi le-ar spune. „O folie de plastic de doar 1-2m și cât lungimea peretelui este suficientă să vă protejeze podeaua și este ușor de mutat.”
7. Terminați un perete înainte să începeți altul
Poate părea mai ușor să faceți întâi colțurile încăperii cu pensula și și apoi restul pereților cu trafaletul, dar nu este recomandat. Profesioniștii întâi vopsesc colțurile unui perete acolo unde e nevoie de dat cu pensula și imediat dau cu trafaletul pe restul peretelui. Asta permite celor doua vopselei date pe cele două porțiuni să se întrepătrundă înainte de a se usca și astfel să nu apară urme și dâre de nuanțe diferite. Țineți acoperită găleata sau cutia în care aveți vopseaua ca să încetiniți procesul de uscare a acesteia.
8. Nu acoperiți cu banda sticla ferestrelor
Nu vă obosiți să acoperiți cu bandă sticla ferestrelor. Vă ia mult timp și oricum, într-un final nefericit vopseaua tot va ajunge pe ea. Odată ce s-a uscat, vopseaua de pe sticlă, pur și simplu răzuiți-o cu o lamă sau cu un cutter. Vopseaua se va curăța în câteva secunde. „Aveți doar grijă să nu zgâriați vopseaua de pe marginea tocurilor” este sfatul profesioniștilor. „Altfel umezeala va ajunge la lemn și acesta va putrezi”.
9. Amestecați toată vopseaua pentru o culoare uniforma
Unul din acele secrete pe care zugravii profesionisti nu vi le-ar spune niciodata, este următorul. Culoarea aceleiași vopsele poate diferi de la o cutie la alta, lucru ce se poate observa dacă vopsiți jumătate de perete cu vopseaua dintr-o cutie și restul cu vopseaua din altă cutie. Pentru a se asigura că au aceeași nuanță de la început până la sfârșit, profesioniștii amestecă toată vopseaua într-o găleată mai mare. Unii dintre ei, apoi, vopsesc direct din găleată. Asta elimină necesitatea de a tot transfera vopseaua într-o cutie mai mică, chiar dacă găleata e mai greu de mutat dintr-un loc în altul.
10. Spălați trafaletul
Fie că ați cumpărat un trafalet ieftin sau scump, spălați-l înainte de prima utilizare. Prin asta se vor îndepărta eventualele scame, care, în caz contrar, le veți regăsi, din păcate, întinse pe perete, când veți începe să vopsiți. Spălați trafaletul cu apă și puțin săpun lichid și dați cu mâna peste buretele trafaletului pentru a îndepărta fibrele ce tind să se desprindă. Puteți să începeți să vopsiți imediat, nu e nevoie să așteptați să se usuce trafaletul.
11. Curățați pereții murdari cu o soluție de degresare
Vopseaua nu aderă pe pereții care au suprafețe pătate sau cu grăsime, precum sunt cei din bucătărie, deasupra cuptorului, din jurul întrerupătoarelor de lumină sau la intrare unde se pot murdari de la încălțămintea de afară. ,,Întotdeauna folosesc o soluție de degresare pentru a curăța suprafețele murdare sau cu grăsime” ne spune un zugrav profesionist, dezvăluind incă unul din acele secrete pe care zugravii profesionisti nu vi le-ar spune niciodata. „Este eficient pentru aproape orice v-a murdărit pereții și vă ajuta să aveți o aderență mult mai bună a vopselei.” Fiți atenți și citiți instrucțiunile! Soluțiile de degresare sunt foarte puternice. Sunt recomandate ,,echipamente” de protecție precum mănușile de cauciuc sau ochelari.
12. Începeți cu o pensula încărcată
Profesioniștii au o abordare de tip ,,încarcă și mergi” atunci când vopsesc. Ei încarcă circa 5cm din pensula lor cu vopsea, lovesc ușor pe fiecare parte pensula de interiorul vasului pentru a scutura excesul de vopsea și încep sa vopsească. Prin contrast, ,,particularii” au o abordare de tip ,,încarcă și aruncă”, tind să încarce complet pensula cu vopsea, ca mai apoi, prin scuturare să arunce înapoi în vas, mare parte din ea. V-am dezvăluit, iată, încă unul din acele acele secrete pe care zugravii profesionisti nu vi le-ar spune niciodata.
13. Împinge vopseaua pentru a împiedica scurgerile. Inca unul din acele secrete pe care zugravii profesionisti nu vi le-ar spune niciodata
Când pensula voastră este încărcată cu vopsea, nu e mare lucru să provocați scurgeri dacă dați cu prea multă vopsea. Pentru a împiedica acest lucru, începeți să vopsiți la circa 2 cm de marginea suprafeței unde vopsiți. Pe măsura ce pensula se descarcă de vopsea, începeți să vopsiți din ce în ce mai aproape de margine. Împingeți ușor cu pensula spre linia unde se întâlnesc pereții sau la margine. Va trebui să faceți acest lucru de mai multe ori succesiv, dar va elimina posibilitatea de a da cu vopsea în exces de-a lungul colțurilor și pe tâmplărie.
Dacă vreți să aflați si alte secrete pe care zugravii profesionisti nu vi le-ar spune niciodata, citiți si:
* Tehnici decorative de finisare
REFERINTE:
https://topratedexperts.com/article/How-Paint-Room-Beginners
Time-Saving Tools: Pros and Cons of All-in-One Paint and Primer
http://www.popularmechanics.com/content/how-to/
http://www.informatiiprofesionale.ro/productie/service/cum-pregatim-peretii-pentru-zugravit