Lentile de contact sau ochelari de vedere

Istoria folosirii lentilelor de contact ca instrument optic de corectare a vederii este destul de recentă, acestea devenind în timp din ce în ce mai performante. Unul dintre avantajele lentilelor este că, în comparaţie cu ochelarii, măresc câmpul vizual şi n-au legătură cu ultimele tendinţe în modă. Sunt discrete, nu se văd, au evoluat deosebit de mult din punct de vedere calitativ şi medicii oftalmologi chiar le recomandă

lentile cotact colorate
„Aragaz cu patru ochi” era poate una dintre cele mai crude porecle adresate puştilor care purtau ochelari, într-o vreme în care ramele erau realizate în laboratoarele medicale şi lipsite de imaginaţia unui stilist. Percepţia s-a schimbat de-atunci, iar purtarea ochelarilor a devenit un fapt obişnuit în orice societate. În prezent, ochelarii sunt mai răspândiţi ca oricând, mai şic ca oricând. Conferă încă purtătorului un aer distinct, greşit perceput ca intelectual, schimbă definitiv fizionomii. Persoanele cu probleme de vedere îi pot purta fără grijă dacă nu duc o viaţă sportivă. Sunt recomandaţi în special persoanelor peste 40-50 de ani, moment când parcurgerea unei pagini de carte începe să devină un calvar.

ochelari de vedere -1

Lentilele de contact sunt recomandate până la 40 de ani

Dr Liliana Voinea, şefa secţiei de oftalmologie de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti, intr-un interviu acordat pentru adevarul.ro spune că lentilele de contact au ajuns atât de performante, încât doar în anumite cazuri sunt contraindicate. „Lentilele de contact de ultimă generaţie au un procent mare de apă, unele ajung până la 80%, şi nu mai prezintă nicio problemă. Nici preţurile lor nu mai sunt mari. Dacă o persoană nu prezintă afecţiuni grave, poate purta lentile de contact, dar este obligatoriu să aibă o igienă corespunzătoare. De exemplu, n-are voie să pună mâna murdară la ochi. Însă cine a avut o afecţiune corneeană sau o cheratită nu e bine să poarte lentile. Sunt boli pentru care acestea nu se recomandă”, spune medicul Liliana Voinea.

lensa.ro

„Ochiul se obişnuieşte mai bine cu lentila de contact decât cu ochelarii”

Sunt şi cazuri în care sunt indicate lentilele de contact. De exemplu, în caz de keratocon, o afecţiune a ţesutului corneean, sunt recomandate nişte lentile de contact speciale, numite dure, care ajută la refacerea ţesutului prin presiune”, mai spune dr Voinea.

Ei bine, daca aspectul tau exterior primeaza, sunt niste lucruri de care trebuie sa tii cont. In primul rand, ochelarii iti dau un aer mai serios, iti scot in evidenta inteligenta si seriozitatea, pe cand lentilele te lasa sa fii naturala, sa fii tu insati.

Cand vine vorba de tinutele pe care le porti, cu diferite ocazii, ochelarii nu se potrivesc de fiecare data. Acestia trebuie sa iti completeze outfitul, atat prin forma cat si prin culoare. Lentilele, in shimb, se potrivesc la orice tinuta si in orice situatie.

Vine vara si iti doresti sa porti ochelari de soare si nu de vedere. In acest caz, trebuie sa stii ca ochelarii de soare pe care nu ti-i prescrie medicul, nu sunt o optiune pentru tine. Sunt, evident, o optiune pentru purtatorii de lentile.

Bineinteles, problema se pune si in cazul schimbarilor de temperatura. Daca ploua sau daca intri de la frig la cald, vederea nu iti va fi afectata decat daca porti ochelari. Si asta pentru ca acestia fie se vor uda, fie se vor aburi.

lensa.ro

Vedere de vultur?

Ca sa ai o vedere agera si corecta, lentilele sunt cele mai potrivite. Ele iti ofera avantajul unui camp vizual mult mai extins decat cel al ochelarilor, datorita faptului ca ele urmaresc miscarile ochiului.

In timp ce cu ochelari ai o vedere periferica slaba, cu lentile intregul camp vizual este focalizat, ca in cazul vederii normale. Acest aspect este deosebit de important in cazul in care conduci sau practici diferite sporturi.

De asemenea, lentilele te avantajeaza prin faptul ca, fiind purtate direct pe ochi, vederea este naturala, pe cand cu ochelari, distanta dintre ochi si lentile poate uneori sa creeze distorsiuni.

Cum ramane cu sanatatea?

Cand vine vorba de sanatate, balanta se inclina inspre ochelari. Si asta pentru ca lentilele pot avea numeroase efecte adverse. Hai sa vedem care ar fi acestea.

Mai intai de toate, trebuie sa stii ca oamenii au praguri diferite de toleranta la lentilele de contact. Unii prezinta unele probleme imediat dupa prima purtare, pe cand altii nu le au niciodata. Daca te afli la primul contact cu lentilele, este destul de normal sa ai o mica iritatie si eventual roseata, atat timp cat nu persista.

Cand ai un corp strain pe lentila, cum ar fi machiaj, praf sau o geana, poti sa simti chiar durere. La fel se intampla si daca lentila e zgariata.

O alta problema care apare la purtatorii de lentile este lipsa oxigenului. Lentilele acopera aproape toata suprafata corneei, impiedicand aerul sa ajunga la ea, fapt ce poate duce pe viitor la tulburari serioase de vedere si o uscaciune a ochiului.

Alte efecte negative ale purtarii lentilelor sunt iritatii, durere, vedere neclara, roseata, sensibilitate la lumina. Toate sunt semne ca trebuie sa le inlaturi de pe ochi.

Ultimele cercetari au scos la lumina si alte inconveniente ale purtarii lentilelor de contact: persoanele care le prefera prezinta un risc crescut de a face ulcer corneean si asta mai ales pentru ca substanta in care sunt tinute nu este destul de puternica pentru a indeparta microbii raspunzatori de aceasta afectiune.

Primii pasi de manevrare a lentilelor

Inainte de a incepe sa manevrati lentilele, intotdeauna trebuie sa va spalati pe maini cu apa si sapun, sa va stergeti cu un prosop curat, care nu lasa scame. Astfel, eliminati riscul de transfer al murdariei, grasimilor si bacteriilor de pe degete pe lentile si apoi pe ochi.
Totodata, pregatiti lentilele, solutia de intretinere si recipientul de la inceput, pentru a usura procesul de aplicare al lentilelor.

lentile de contact- cover

Cum aplicati lentilele?

Incercati sa stati deasupra unei suprafete plane atunci cand aplicati lentilele de contact.
Verificati initial ca lentila nu este pe dos, verificati marginea care trebuie sa fie in sus (forma de bol), nu spre exterior (farfurie).

Daca aplicati lentila din greseala pe dos, nu este nici o problema, decat cea a disconfortului.
Trebuie sa o scoateti de pe ochi, sa o clatiti cu solutie de intretinere a lentilelor si sa o aplicati apoi corect.
Daca se lipesc marginile (s-a pliat lentila precum in imaginile afisate) asezati-o, fara a o apuca cu unghiile, in palma si puneti 2-3 picaturi de solutie.

purtare lentile de contact

Metoda recomandata de aplicare

a. Daca se lipesc marginile (s-a pliat lentila precum in imaginile afisate) asezati-o, fara a o apuca cu unghiile, in palma si puneti 2-3 picaturi de solutie.
b. Asezati lentila pe varful degetului aratator. Plasati degetul mijlociu de la mana pe centrul pleoapei inferioare si cu degetul aratator de la cealalta mana trageti in sus pleoapa superioara.
c. Privind spre lentila, aplicati lentila pe zona alba a ochiului.
d. Priviti apoi in jos, dati drumul pleoapei cu grija, si apoi celei superioare. Continuati sa priviti in jos timp de cateva secunde pentru a permite lentilei sa se aseze.
e. Repetati procedura pentru celelalt ochi.
Cum scoateti lentilele
a. Fara exceptie, inaintea oricarei manevrari a lentilelor de contact, trebuie sa va spalati bine pe maini, sa va stergeti cu un prosop curat, care nu lasa scame
b. Priviti in sus, puneti aratatorul de la mana dreapta/stanga pe marginea lentilei si trageti de pe partea colorata a ochiului lentila, in partea de jos a acestuia.
c. Prindeti lentila intre degete, fara a atinge lentilele de contact cu unghiile.
d. Acum scoateti lentila tinand-o intre cele doua degete.
e. Dupa ce ati scos lentila de pe ochi, clatiti-o cu un jet de solutie de curatat lentilele si asezati lentila in recipientul umplut cu solutie proaspata in prealabil. Nu refolositi vreodata solutia din recipient!
f. Repetati procedura si pentru celelalt ochi.

Mai jos puteti urmari un tutorial in care puteti vedea o metoda recomandata de aplicare a lentilelor de contact:

Curatarea si dezinfectarea ochilor

Intretinerea lentilelor poate diferi in functie de tipul de lentile numai din punct de vedere al curatarii acestora (zilnic/saptamanal/lunar).
Daca folositi lentile de contact care necesita curatare dupa fiecare perioada de purtare, atunci trebuie sa respectati recomandarile de mai jos.
Puteti folosi orice tip de solutie in toate etapele procesului de intretinere a lentilelor, fiind indicat totusi sa respectati recomandarea unui specialist in ceea ce priveste brandul utilizat.
Solutia curata, dezinfecteaza, deproteinizeaza, pastreaza, hidrateaza si lubrifiaza lentilele de contact. Este important sa pastrati flaconul de solutie cu capacul inchis atunci cand nu il folositi si sa nu utilizati solutia dupa data expirarii de pe ambalaj.
Recipientul de pastrare trebuie curatat in mod regulat cu solutie si lasat sa se usuce. Nu este recomandat sa clatiti sau sa curatati recipientul cu apa de la robinet. Totodata, recipientul trebuie schimbat la maxim 30 de zile pentru a evita contaminarea acestuia.

Curatarea si clatirea lentilelor

Daca nu folositi lentilele zilnice (de unica folosinta), medicii oftalmologi recomanda sa curatati si sa clatiti lentilele in fiecare zi, pentru a va asigura ca toate depunerile si impuritatile sunt indepartate de pe lentile. Primul pas este sa puneti lentila in palma (dupa ce v-ati spalat pe maini in prealabil) si sa turnati putina solutie peste aceasta. Frecati apoi usor lentila cu degetul, pe ambele parti timp de aproximativ 20 de secunde. Clatiti apoi lentilele de toate impuritatile dislocate cu un jet de solutie. Repetati procedura si pentru cealalta lentila, lasand apoi lentilele in recipient, pentru dezinfectare.

Intretinerea lentilelor cu solutie de intretinere

Dezinfectarea lentilelor in fiecare zi este necesara deoarece protejeaza ochii de infectii ce pot fi cauzate de diverse microorganisme depuse pe lentilele de contact. Toodata, indeparteaza depunerile naturale ale proteinelor cantonate pe lentila de contact.
Dezinfectarea este simpla. Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa umpleti recipientul cu solutie si sa puneti fiecare lentila in compartimentul corespunzator. Trebuie sa lasati apoi lentilele in solutie pentru cel putin 4 ore sau pe durata noptii. Dupa acest timp, pot fi purtate fara a mai fi necesara clatirea lor.

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 90

Purtarea lentilelor de contact

Indicatiile specialistului oftalmolog sunt esentiale.
Specialistul oftalmolog va poate spune pentru cate ore pe zi puteti purta lentilele de contact la inceput si cum puteti apoi creste treptat acest interval, pana ajungeti la numarul maxim de purtare al acestora. Nu este indicat sa depasiti numarul maxim de ore, chiar daca va simtiti confortabil cu lentilele. Totodata, este indicat sa efectuati controale regulate la specialistul oftalmolog.
Verificarea zilnica a ochilor este esentiala, sa va asigurati ca vedeti clar, ca nu exista nici o senzatie de disconfort, ca ochii dumneavostra sunt sanatosi si nu prezinta iritatii.
Daca apare orice simptom descris mai sus, trebuie sa scoateti imediat lentilele de contact de pe ochi si sa contactati specialistul oftalmolog.
Probleme la purtare
Daca apar reactii precum iritatie oculara severa, clipit rapid, senzatie de corp strain, lacrimare, inseamna ca particule mici de praf sau impuritati au ajuns sub lentile. In acest caz trebuie sa scoateti lentilele de pe ochi, sa le curatati si clatiti cu solutie si sa le reaplicati pe ochi. Daca senzatia de iritare persista sau daca apar alte simptome neobisnuite, scoateti lentilele si contactati imediat specialistul oftalmolog.

lensa.ro

Lentilele de contact – Indicat sau nu

Indicat:
Sa va spalati pe maini de fiecare data cand doriti sa manevrati lentilele!
Respectati intotdeauna indicatiile specialistului oftalmolog!
Utilizati de fiecare data solutie proaspata pentru intretinerea si pastrarea lentilelor !
Utilizati recipiente special realizate pentru pastrarea lentilelor de contact!
Contraindicat:
NU atingeti lentilele cu unghiile!
NU diluati sau refolositi solutia din recipient!
NU imprumutati sau utilizati lentile de la alte persoane!
NU atingeti cu degetele, cu lentilele sau cu orice alte obiecte varful flaconului de solutie!
Machiajul si lentilele de contact
Machiajul este permis atunci cand purtati lentilele.
Trebuie doar sa urmati cateva reguli simple care va vor mentine ochii sanatosi:
• Machiajul trebuie aplicat numai dupa ce ati aplicat in prealabil lentilele de contact, iar demachierea se realizeaza numai dupa ce scoateti lentilele. Nu lasati demachiantul sau alte produse cosmetice sa vina in contact cu lentilele;
• Folositi numai creion de tip dermatograf moale pentru a evita, ca prin exfoliere, sa patrunda in ochi;
• Nu folositi produsele pe baza de aerosoli – fixativ, parfum, lotiune de ras sau deodorant – atunci cand folositi lentile de contact. Se recomanda folosirea acestor produse inaintea aplicarii lentilelor;
• Nu imprumutati la / de la alte persoane produsele cosmetice si nici lentilele de contact;
• Nu va machiati in timp ce va aflati in miscare (calatoriti cu masina sau trenul);
• Daca prezentati ochii rosii, umflati sau daca considerati ca pot fi infectati, nu mai purtati lentilele de contact, nu mai folositi produsele cosmetice si luati legatura cu specialistul oftalmolog.

lensa.ro

Intrebari frecvente

Cand trebuie sa inlocuim lentilele de contact?

Respectati indicatiile specialistului oftalmolog cu privire la modul de purtare si de inlocuire a lentilelor. Este mai usor daca va notati data de schimbare a lentilelor in calendar. Exista foarte multe tipuri de lentile de contact, de aceea nerespectarea indicatiilor prescrise poate creste riscul iritatiilor si infectiilor oculare.

Exista vreo limita de varsta pentru portul lentilelor ?
Nu exista limita de varsta pentru a purta lentilele de contact, odata ajunsi la varsta adolescentei ochii fiind suficient de dezvoltati pentru a purta lentile de contact
Atat bebelusii cat si varstnicii pot purta lentile de contact sub supravegherea specialistului oftalmolog. Daca nu exista contraindicatii medicale, oamenii pot beneficia de avantajele lentilelor de contact la orice varsta. Este normal ca, in timp, ochii oamenilor sa se modifice usor, iar in astfel de cazuri lentilele de contact pot fi ajustate sa se potriveasca prescriptiei.
Indiferent de nevoia de corectie sau stilul de viata, lentilele de contact ofera solutia optima pentru corectia miopiei, hipermetropiei, astigmatismului sau prezbiopiei.

Este posibila machierea in timp ce purtam lentilele de contact?
Da, atata timp cat respectati cateva reguli simple, cum ar fi conditia sa aplicati lentilele de contact inainte de a va machia si de a va demachia numai dupa ce scoateti lentilele. Totodata, produsele cosmetice pe baza de aerosoli (fixativ, deodorant, parfum) pot fi folosite numai dupa aplicarea lentilelor.

lentile de contact- cover-1
Se poate practica inotul in timp ce purtam lentilele de contact?
Nu se recomanda purtarea lentilelor la inot, pentru ca riscati sa le pierdeti, iar clorul si microorganismele din apa se pot depune pe lentile, crescand riscul de infectii si iritatii oculare. Este obligatoriu sa purtati ochelari de inot daca doriti totusi sa le purtati, dar pentru mai multe detalii intrebati medicul dumneavoastra.

In ce situatii nu e recomandata purtarea lentilelor?
Specialistul oftalmolog va poate informa in ce conditii este contraindicata purtarea lentilelor de contact. Se recomanda evitarea mediilor cu temperaturi ridicate, fumul, poluarea si alti vapori care pot crea disconfort la purtare si pot duce la contaminarea lentilelor.

Putem dormi cu lentilele de contact?
Puteti dormi cu lentilele de contact din silicon-hidrogel special create pentru portul extins sau continuu, deoarece acestea sunt special concepute sa permita o buna oxigenare a ochilor in timpul somnului. Nu este recomandat sa dormiti cu alte tipuri de lentile de contact, deoarece ochii trebuie sa respire in timp ce dormiti, pentru a va putea bucura de confort la purtare si sanatate oculara tot timpul.

lentile contact colorate

Sfaturi utile pentru aplicarea lentilelor de contact:
* întotdeauna spala-te pe mâini cu apa si săpun si usuca-le cu un prosop care nu lasă scame inainte de a manevra lentilele de
contact.
* Spală, clăteşte si dezinfectează lentilele după fiecare utilizare. Respecta recomandările si instrucţiunile specialistului tau
oftalmolog.
* începe de fiecare data, la aplicare sau scoatere, cu aceeaşi lentila pentru a evita confuzia lentilei de pe ochiul drept cu cea de
pe stângul.
Aplicarea lentilelor pe ochi:
1. Este indicat sa clăteşti fiecare lentila cu putina soluţie inainte de aplicare
2. Pune o lentila pe vârful degetului doi (arătător) de la mana cu care eşti obişnuit sa scrii. Asigura-te ca lentila este in poziţie
corecta (marginile acesteia trebuie sa stea in sus, sa nu fie lăsate).
3. Priveşte drept inainte. Trage in jos de marginea pleoapei inferioare cu degetul trei de la aceeaşi mana.
4. Trage in sus de pleoapa superioara cu degetul doi (arătător) de la cealaltă mana si priveşte in sus.
5. Aplica uşor lentila in partea de jos, pe zona alba a ochiului.
6. Retrage degetul si da drumul pe rând pleoapelor.
7. Priveşte in jos si inchide apoi ochii pentru puţin timp. Lentila se va aşeza si centra singura.
8. Repeta procedeul si pentru cealaltă lentila.
Scoaterea lentilelor de pe ochi :

1. Poţi folosi o soluţie oculara lubrifianta chiar inainte de scoaterea lentilelor. Cate o picătura aplicata in fiecare ochi te va ajuta
sa scoţi mai uşor lentilele.
2. Priveşte in sus si trage uşor de marginea pleoapei inferioare cu degetul trei de la mana cu care eşti obişnuit sa scrii.
3. Pune degetul doi (arătător) de la aceeaşi mana pe marginea inferioara a lentilei si trage lentila pe zona alba a ochiului.
4. Apuca uşor lentila intre degetul mare si index si scoate-o de pe ochi.
5. Repeta procedeul si pentru cealaltă lentila.
6. Daca marginile lentilei se lipesc, pune lentila respectiva in palma, aplica putina soluţie si freacă uşor lentila pana se desfac
marginile acesteia.
Aceste sfaturi te vor ajuta, insa trebuie intotdeuna sa urmezi recomandările specialistului tau oftalmolog.
Echipa LENSA.RO

Surse:
http://adevarul.ro/life-style/stil-de-viata/dilema-saptamanii-alegem-ochelari–lentile-contactc-1_50ba027d7c42d5a663af9c4f/index.html
http://www.csid.ro/health/sanatate/ochelari-sau-lentile-de-contact-4081909/
http://www.optinova.ro/p/informatii/ghid-lentile-de-contact

Loading

Posted in Fashion, stil si moda, Sanatate, Scoala vietii and tagged , , , , , , , , , , , .

Evrika

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.