Ai hotărît ca trebuie sa te oprești din luatul somniferelor? Bravo! Afli in articol cum sa scapi de somnifere. Nu-i asa ca tanjesti după nopțile serene si pline de liniște de altadat? Riscurile pentru sănătatea ta putea fi de asemenea sa te fi ghidat in luarea acestei decizii.
Caci aceste medicamente, utile pentru insomniile deja instalate, nu sunt deloc inofensive odată ce depășești o luna de medicamentație.
Dincolo de riscurile de dependență, există repercursiuni imediate pentru sănătate. Cele mai evidente sunt căderile, mai ales la persoanele in vârstă. Caci persoanele care iau somnifere cad mult mai des, mai ales dacă se scoală in timpul nopții.
Atenția putând fi diminuata in timpul zilei, accidentele de circulație sau de muncă vă pândesc la tot pasul. Cu toate acestea, motivația pentru a ne opri din luatul lor, se găsește deseori in altă parte. Cea mai frecventa frica a pacienților care iau somnifere este faptul ca isi pierd memoria. Cu toate acestea, nu este ușor sa te oprești brusc din luatul de somnifere. Doar medicamentele de acest fel pot fi abandonate fără alte consecințe secundare decât apariția sevrajului, caci unicul lor rol scop este de a induce artificial somnul.
Un lucru indispensabil: alegerea momentului potrivit este esențial in a sti cum sa scapi de somnifere
Medicamentele antidepresive sau tranchilizante pot favoriza somnul, asigurând in același timp si alte funcții. Oprirea lor brusca este periculoasa si poate agrava starea depresivă, facilitand tentativele de sinucidere. Este deci indispensabil sa vorbiți cu medicul tău despre aceasta dorința de a nu mai lua somnifere sau antidepresive.
Cel mai bun moment este perioada in care ne simțim bine, siguri pe sine, intr-un moment in care nu exista nici un eveniment stresant sau vreo perioada agitata si nici nu ar fi șanse sa apară in următoarele luni. Dacă, dimpotrivă, ne simțim nervoși, dacă se anunță o situație dificila, dacă pornim cu gândul ca nu o sa reușim, atunci este preferabil sa așteptăm puțin pentru a avea mai multe șanse de partea noastră.
Dar înainte de toate, trebuie sa evităm capcana de a crede ca putem sa ne lăsăm dintr-o dată. O oprire bruscă duce la o insomnie severă ce va dura mai multe săptămîni, ceea ce va creste anxietatea si insomnia. De aceea, oprirea va trebui sa se facă extrem de gradual, pentru a nu provoca fenomenul de sevraj. Concret, trebuie sa micșorăm comprimatul mai intâi cu un sfert, apoi iarăși un sfert, pana când vom fi liberi.
Cheia succesului: răbdarea
De exemplu, dacă, de obicei iei un comprimat pe zi, in momentul in care începi procesul de renunțare, ia trei pătrimi dintr-un comprimat, alternând un comprimat o zi, trei pătrimi ziua următoare, timp de una-doua săptămîni, apoi ramâi la trei pătrimi timp de alte doua săptămîni. La sfârsitul acestei perioade, începe scăderea progresivă, alternând trei pătrimi din comprimat cu jumătate de comprimat timp de doua săptămîni, apoi ramai la jumătate. Si tot asa. Aceasta diminuare extrem de progresiv permite dezobișnuirea receptorilor neuronali de somnifere, fără durere. De aceea nu trebuie sa ne așteptăm sa reușim in câteva zile, ci trebuie sa ne vedem liberi la capătul a trei–patru luni.
Fiecare civilizație cunoaște plante medicinale care favorizează somnul. Globalizarea schimburilor permite extinderea „arsenalului” pe care il avem la dispoziția noastră. De la cânepa indiană cultivată in California, la plantele exotice din Mexic si Asia, planeta noastră este plina de soluții.
Plantele din zonele noastre sunt extrem de prețuite: floarea pasiunii (Passiflora Incarnata), tei, urzicuțe (Verbena Officinalis), mușețelul, floarea de portocal, catusa(Balleta Nigra). Si aceasta fără sa uitam valeriana, singura planta ale cărei efecte asupra somnului au fost demonstrate din punct de vedere științific.
Pe site-ul lanțului de farmacii DONA, gasesti o intreaga gama de produse alternative, din plantele medicinale enumerate mai sus, ce iti pot aduce liniștea si odihna peste noapte. Poți comanda, dând Click aici si iti vor sosi direct acasă!
In funcție de originea insomniei, este posibil sa putem abordam diferit problema. In caz de imposibilitate de a-ți găsi somnul, acesta va reveni in momentul în care se depășește depresia. Se poate prescrie o planta cu efecte antidepresive, cum ar fi sunătoarea. Aceasta se ia in fiecare zi timp de câteva săptămîni, completând tratamentul cu zeolit ca oligoelement. In caz de anxietate, se poate folosi măceșul pentru a o calma. Ambele, le poți comanda de la magazinele online plantum.ro sau vegis.ro cu un simplu Click pe numele lor.
Răbdare, voință și multă încredere in forțele proprii! Gândește-te la viața sănătoasă pe care o vei duce și apelează la rețete din Natură, care te va ajuta de fiecare data, ca o mamă grijulie.
Sunt dependenta de somnifere…iau doua la culcare…nu mai vreau să iau, vreau să renunț dar nu pot…este un chin…