Cum sa nu mai fii timid

Ești o persoană timidă? Ești pe cale sa ai o conversație ce-ți dă fiori in stomac? Nu e nici o problema, toti suntem puțin timizi. Acest articol vă poate ajuta să vă depășiți in cele mai multe cazuri, dacă nu de tot, timiditatea, cum sa nu mai fii timid !

Evalueaza-ti nivelul de timiditate.

Ești atât de timid ca ti-e groaza să vorbești cu oricine? Sau ești timid doar cu oamenii pe care nu-i cunoști foarte bine? Este cazul să ceri opinia prietenilor (celor  cu care va simțiți cel mai confortabil).

Nu-fi-timid-Step-2

Trebuie sa iei în considerare următoarele: Ce vrei să schimbi? De ce? Ești deranjat de lipsa de abilităților tale sociale? Te confrunţi  cu faptul ca, in conversații superficiale, iese la iveala sensibilitatea ta, ai pauze penibile frecvente în conversații, sau alte probleme practice? Poate că reușeşti  să revii pe linia de plutire, sa devii suficient de sociabil, dar iti doresti ca nu tot timpul sa te simți inconfortabil si nesigur. Și te întrebi cât de mult vrei cu adevărat să schimbi – nu toată lumea este sau poate fi extravertit. Nu-ti risipi resursele in a te compara cu alții. Nu-ti spune tie insuti că ar trebui să fii ca ei. Acest lucru este pur și simplu o întărire negativă, ceea ce va face doar sa te simti ca esti diferit, singur, și în cazuri extreme, chiar inferior. De fapt, toată lumea se incadreaza ,,undeva” conform cu  teoriile dimensionale ale personalității, în ceea ce privește timiditate / introversiune versus extrovertire.

Nu-fi-timid-Step-1

Incearca sa iesi chiar tu in lume.

Acest lucru pare evident, cel mai bun mod de a cunoaste oameni este de a căuta în mod activ locuri de unde poţi întâlni oameni! Du-te la balul bobocilor de la școală sau la petrecerea de Crăciun de la serviciu. Încearca să  te imprietenesti cu cel puțin o persoană până la sfârșitul serii.

Nu-fi-timid-Step-3

Fii abordabil.

Vrei sa te apropii de cineva cu o expresie acra a fetei sau care sta cu nasul în birou? Nu este prea placut. Uitându-te la proprii tai pantofi nu e o solutie, există întotdeauna riscul de a le da oamenilor impresia ca te-ai blocat. Încercați un mic zâmbet încrezător și priveşte  persoana în ochi.

Nu-fi-timid-Step-5

Exerseaza conversatiile.

Chiar dacă acest lucru poate părea ciudat, stai in fata unei oglinzi sau închide ochii; imagineaza-ti că vorbesti cu cineva. Simte-te liber să vorbeşti cu voce tare, în ciuda modului in care se uita lumea la tine.

Fă  „paşi mici”.

Nu poţi depăşi aşteptările de a scăpa prea rapid de timiditate si orice forţare nu te va face decât mai nervos și mai timid. Prin a-ti spune te în mod repetat că ești un eșec, vei avea, într-adevăr, ,,bucuria” auto-îndeplinirii unei proorociri sub formă de eșec! Încearca să faci progrese în pași mici, ușor defalcate, și identificabile. Acest lucru iţi oferă ceva nou de învățat de fiecare dată, și iti poți urmări cu mândrie progresul. Continua să faci lucruri ca de exemplu conversații și lucruri pe care le consideri înfricoșătoare sau dificile. Nu încerca să accelerezi progresul prin a face ceva prea înfricoșător sau prea tare, acest lucru depinde de tine si de timiditatea ta. Pe măsură ce te obișnuiești cu ceva, poţi face următorul pas.

Nu-fi-timid-Step-7

Concentrează-ţi atentia in exterior, nu asupra ta.

Acesta este unul dintre cele mai importante aspecte ale timiditaţii şi fobiei sociale. Cei mai mulţi introvertiţi nu fac acest lucru intenționat, dar de multe ori, atenția le este în mod constant atrasă asupra lor insisi în timpul conversațiilor. Acest lucru te face conștient de tine insuti și te face să intri intr-un cerc vicios. Cercetarile au aratat ca acest lucru ar putea juca un rol-cheie în care oamenii ar putea avea atacuri de panică după momente de anxietate relativ ușoare. Mai degrabă decât să va faceţi probleme că sunteți timid, sau ca este posibil să fi spus ceva jenant, încercaţi să adoptati o abordare fara complexe a deficitelor percepute, iar cei mai mulți oameni vor empatiza cu voi, mai ușor decât ați putea crede! Arată mereu interesul pentru alte persoane și  împrejurimilor. Ai putea avea impresia ca toata lumea este cu ochii pe tine, dar, în general, oamenii nu te judecă. Percepția distorsionată este vinovata în această situație. Altii sunt ocupati de propriile lor activităţi sau sa vorbească etc., și nu sunt atenţi la tine.

Cereţi prietenilor  să vă prezinte  prietenilor lor.

Sa cunoaşteţi oameni este o modalitate foarte bună de a vă depăși timiditatea. Cu toate că poate suna infricosător , chiar nu este.

Nu-fi-timid-Step-9

Făceți-vă cunoscut talentul.

De exemplu, dacă vă place arta, pictaţi niste decoruri pentru o piesă de teatru. Acesta vă va bucura mai mult în cazul în care vă simțiți confortabil. Pe de altă parte, nu vă fie teamă să diversificaţi și să descoperiţi ceva nou.

Fă complimente sincere.

Nu este nevoie să fie ceva extrem. Unele dintre cele mai reusite conversații încep cu „Îmi place cămașa ta. Ai luat-o de la  (numele magazinului)?”

Exersează.

Este singura cale de a atinge perfectiunea, nu-i așa?

Schimba felul in care arati timid.

Acorda-ţi un moment să te uiţi la tine. Eşti genul de persoana care poarta culori inchise, întotdeauna cu o pălărie sau şapcă, sau un machiaj cu culori inchise? În afara faptului ca unele persoane vor deveni precaute faţă de voi, acest lucru te va face foarte inabordabil.

Nu-fi-timid-Step-12

Poarta haine luminoase.

,,Lumineaza-ţi garderoba. In loc de  a purta negru, roșu, albastru incearcă verde, galben și portocaliu. Culorile pastelate vă va oferi o anumită strălucire.

Purtați un machiaj luminos.

Vei  fi surprins de cât de mult te ajută aspectul și cât de  mulți oameni vor accepta să discute cu tine.

Aminteşte-ţi, nu trebuie întotdeauna să-ţi  schimbi look-ul. Poți pur și simplu să lasi o  impresie mai prietenoasă. Dă-le oamenilor încrederea că este in regulă să comunice cu tine.

Loading

Posted in Cum să.., Educatie si comunicare, Relatii interumane, Scoala vietii.

Evrika

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.