Cele mai bune caracteristici ascunse ale VLC player

Cu VLC putem descarca video clipuri de pe youtube.

Cu VLC putem inregistra desktop-ul.

VLC poate converti fişiere multimedia dintr-un format în altul.

VLC poate fi server de streaming pentru alte sisteme sau dispozitive portabile.

VLC face streaming în aproape orice format pe HTTP, MS-WMSP, UDP şi altele.

VLC suportă desktop-ul ca sursă de semnal.

VLC vine la pachet cu un server HTTP multifuncţional.

VLC este ușor de unul dintre playerele noastre favorite  de media. Sub aspectul obisnuit, gasim unele din cele în cazul în care folosim această aplicaţie doar pentru a reda diverse fişiere, există o gamă largă de caracteristici ascunse printre aceleaşi meniuri pe care le-am văzut de sute de ori si neglijăm un număr incredibil de mare de funcţii şi opţiuni. VLC este multifuncţional si in acest articol gasiti descrise cele mai bune caracteristici ascunse ale VLC player. De exemplu stim ca exista o mulțime de modalități de a descărca clipuri video pe YouTube înainte. Cu toate acestea, ai o opțiune deja instalata pe computer. VLC vă permite să redati și  sa descărcati clipuri video pe YouTube direct de pe interfata desktop. Iată cum:

 • Găsiți un video de pe YouTube, cum ar fi aceasta (link), și copiați URL-ul din bara de adrese.
 • În VLC, deschideti meniul Media> Open Network Stream.
 • Inserați link-ul de pe YouTube în casuţă și faceți clic pe Redare.
 • Sub Instrumente, faceți clic pe Codec Information.
 • În caseta care spune Locul de amplasare, faceți clic dreapta pe blocul de text și faceți clic pe Selectare totală. Copiați acest text in clipboard.
 • Duce-ti-va înapoi la browser-ul dvs. și inserati link-ul din bara de adrese. Aceasta va deschide fișierul sursă direct pe serverele YouTube.
 • Faceți clic dreapta pe video ca o joacă și selectați Salvare video As.

vlc-youtube

 

Puteți înregistra, de asemenea, clipuri de pe YouTube in momentul in care acestea sunt redate de youtube sub streaming în VLC prin apăsarea butonului roșu de înregistrare al player-ului. Nu este acelasi lucru ca un rip, dar e la îndemână dacă trebuie sa faceti un anumit clip dintr-un film mai lung.

Aplicatiile cu care putem înregistra de pe Desktop variază de la calitate proastă și freeware la a incredibil de puternic dar și costisitoare. VLC reușește să găsească un echilibru între cele două. In teste, nu a fost suficient de puternic pentru ca, să zicem, sa poata inregistra redarea de calitate a unui film. Cu toate acestea, pentru a arăta cuiva o problemă pe care o întâmpinați pe un calculator sau a furniza câteva  instructiuni rapide cu privire la modul cum trebuie realizat ceva, e mai mult decât suficient.

 • În meniu Media, faceți clic pe „Open Capture Device.”
 • Faceți clic pe „Mode Capture” meniul vertical și selectați „Desktop”.
 • Modificati  numarul de cadre la 15 frames/s. Va fi probabil suficient pentru înregistrarea corespunzatoarea a desktopului, deși 30 frames/s poate fi necesar
 • Faceți clic pe săgeata verticală de lângă „Play” și selectați „Convert”.
 • În meniul vertical „Profil”, selectați MP4.

vlc-desktop

La acest pas, puteți să faceți clic pe pictograma instrument pentru a modifica setările acestui profil. Aici puteți modifica lucruri, cum ar fi rezoluție sau de bitrate. Vom utiliza setările implicite pentru acum, dar vă puteți întoarce aici mai târziu, dacă aveți nevoie pentru a personaliza produsul final.

 • În caseta de destinație, alegeți o locație pentru a plasa fișierul terminat.
 • Faceți clic pe Start.

După ce faceți clic pe Start, VLC va transmite un feed de pe desktop  în backround. Lasă-l să ruleze în timp ce înregistrați spațiul de lucru. Când ați terminat, aveți posibilitatea să faceți clic pe oprire butonasul de control al playerului pentru a încheia înregistrarea.

VLC are, de asemenea, un convertor video destul de decent construit în. Dacă aveți un fișier care trebuie să fie într-un format diferit pentru a încărca sau a juca undeva, nu ar putea fi necesar pentru a descărca o aplicație cu totul diferit doar să-l convertească. Iată cum de se poate converti dintr-un un fișier și altul:

VLC face o treabă minunată în a transforma fişiere multimedia dintr-un format în altul. E foarte probabil ca, dacă redă un format, să poate face şi transformarea sa într-un altul. Dacă folosiţi un player portabil sau dacă telefonul şi tableta din dotare nu redau orice format audio/video, cu VLC puteţi face experimente pentru a obţine conţinut compatibil. Ştie până şi să extragă un flux audio de date dintr-un film, în cazul în care vreţi să rămâneţi cu un MP3 dintr-un video clip.

Pentru a apela la această funcţie, faceţi click pe Media şi un al doilea click pe Convert/Save. În partea de sus a noii ferestre adăugaţi fişierul pe care îl vreţi transformat şi confirmaţi alegerea cu un alt click pe butonul Convert/Save din dreapta jos. Acum nu mai rămâne decât să alegeţi formatul de destinaţie şi, dacă vreţi să ajustaţi parametrii de conversie, să faceţi un click suplimentar pe “Edit selected profile” din dreapta formatului video. După ce aţi ales şi fişierul de destinaţie al proiectului, apăsând Start aţi declanşat procesul.

Oferiţi conţinut online pentru streaming

VLC poate funcţiona ca server de streaming la care să vă conectaţi cu alte sisteme sau dispozitive portabile pentru a reda fluxul de date oferit de server. Procedura prin care puteţi iniţia un astfel de serviciu nu este deloc complicată şi la final, atât din reţeaua locală, cât şi prin internet, altcineva se poate uita la filmul pe care îl oferiţi. Nu trebuie decât să mergeţi în meniul Media, să faceţi un click pe Stream, să alegeţi fişierul de interes şi să confirmaţi alegerea printr-un alt click pe Stream.

Puteţi face streaming în aproape orice format pe HTTP, MS-WMSP, UDP şi altele. Puteţi face mai multe experimente pentru a vedea ce format este cel mai bun pentru dispozitivul client. Deşi în reţeaua locală aceste etape sunt suficiente, dacă vreţi să faceţi acelaşi lucru pe internet, este necesar să vă înaintaţi porturile de streaming prin intermediul panoului de control al routerului din casa.

Înregistraţi activitatea de pe desktop

Dacă vreţi să faceţi un tutorial pentru cineva sau pur şi simplu vă interesează să capturaţi activitatea de pe desktop cu alt scop, VLC vă oferă şi această posibilitatea.

VLC suportă alegearea desktop-ului ca sursă de semnal. Mergeţi în meniul Media şi faceţi click pe Convert/Save. Pe pagina marcată Capture Device alegeţi Desktop, în partea de jos alegeţi numărul de cadre pe secundă pe care le doriţi capturate şi confirmaţi alegerea cu Convert/Save. Pe pagina urmatoare alegeţi un format anume în cazul în care nu vă încântă parametrii impliciţi şi faceţi click pe Start.

Controlaţi VLC de la distanţă

VLC vine la pachet cu un server HTTP multifuncţional. Pentru a-l activa, mergeţi în meniul View, faceţi un click pe Add Interface şi un al doilea pe Web. Pentru a verifica dacă serverul este activat deschideţi un browser web şi introduceţi în câmpul de adresă ,,localhost:8080” fără ghilimele. Dacă veţi fi întâmpinaţi de o fereastră similară cu cea de mai sus, e totul în regulă. Prin această interfaţă puteţi controla de la distanţă un sistem HTPC sau media center. Tot de aici puteţi adăuga fişiere audio şi video în lista de redare.

Diverse aplicaţii de smartphone pentru controlul VLC Player pe care le găsiţi în AppStore şi Google Playnecesită această funcţie activată, deci merită să aveţi în vedere metoda descrisă mai sus.

Redă şi salvează clipuri de pe YouTube

Pentru a vedea clipuri de pe YouTube altfel decât prin intermediul unui browser, copiaţi adresa de formatul ,,https://www.youtube.com/watch?v=###########” fără ghilimele şi introduceţi-o în VLC Player la secţiunea Media –> Open Network Stream. Din momentul în care aţi confirmat alegerea cu Play, clipul începe să ruleze. Ca un mic detaliu, am observat că implicit clipul pleacă la cea mai mare rezoluţie disponibilă pe YouTube.

Pentru a vedea adresa fişierului MP4 pe care îl aveţi în faţa ochilor, mergeţi în Tools şi selectaţi Codec Information. După ce l-aţi copiat, folosind un download manager sau un browser obişnuit, deschideţi URL-ul fişierului MP4 şi instant se va iniţia descărcarea sa.

Redarea de podcast-uri

Cu toate că podcast-urile pot fi redate prin intermediul multor aplicaţii de PC sau smartphone, e bine de ştiut că şi VLC Player are această abilitate. Din meniul View, intraţi în Playlist şi apăsaţi pe simbolul plus din dreptul secţiunii Internet –> Podcasts. În fereastra care apare introduceţi adresa feed-ului de podcasturi, confirmaţi alegerea cu ok şi alegeţi pentru redare un podcast din partea dreaptă prin dubluclick. Dacă nu aveţi inspiraţie, o sursă bună de conţinut este http://itunes.so-nik.com/.

Radio Online

Trecem printr-o perioadă în care radio-urile particularizate pe gusturile voastre sunt din ce în ce mai populare, însă înainte de iRadio, Spotify, Pandora sau Deezer, radio-urile online erau mult mai similare cu cele clasice. Deşi e foarte probabil să fi descoperit în urmă cu ceva timp acest tip de conţinut prin intermediul Winamp, o aplicaţie ce va fi închisă în câteva zile, radio-urile online gratuite nu au murit nici pe departe.

În VLC Player, accesaţi secţiunea View –>Playlist şi faceţi un click pe Icecast Radio Directory. Imediat vor fi listate foarte multe posturi pe care le puteţi filtra folosind motorul de căutare din dreapta sus. Merită reţinut că fişierele PLS sau M3U pe care le descărcaţi de pe site-urile web ale multori radio-uri online, atunci când vreţi să le ascultaţi pe PC, pot fi de asemenea redate fără probleme prin VLC.

Efecte audio video

VLC include un panou de control foarte prietenos pentru aplicarea de efecte audio video. Există opţiuni de fineţe cât şi funcţii menite să schimbe radical modul în care vedeţi un film. Toate le puteţi accesa din Tools –> Effects and Filters. Pe lângă un egalizator cu zece benzi pentru cei care vor să se joace cu anumite frecvenţe audio, o plajă semnificativă de opţiuni o găsiţi la capitolul video.

Puteţi decupa imaginea anumitor clipuri, puteţi roti conţinutul sau puteţi ajusta diverse elemente de cromatică. Dacă daţi peste vreun clip în care sunetul şi imaginea nu sunt sincronizate, tot din acelaşi panou de control mergeţi pe pagina Synchronization şi introduceţi numărul de milisecunde în plus sau în minus care v-ar putea rezolva problema. Pentru a salva clipuri cu modificările aplicate prin aceste filtre şi efecte, este suficient sa accesaţi secţiunea Convert/Save din meniul Media.

Redare în format ASCII

Dacă e să fim serioşi, această opţiune cu siguranţă nu este foarte utilă, deşi poate fi considerată un experiment amuzant şi atractiv care merită încercat. Cu această funcţie activată, orice clip va fi redat în format ASCII şi fiecare cadru va fi afişat prin intermediul simbolurilor. Pentru a activa acest filtru, accesaţi meniul Tools, selectaţi secţiunea Video din Preferences şi la Output optaţi pentru Color ASCII. După ce aţi salvat modificările, închideţi player-ul, deschideţi-l din nou şi începeţi redarea unui clip. Dacă vreţi să exploataţi la maxim această funcţie, cel mai bine ar fi să folosiţi desene animate sau alt tip de conţinut cu zone mari de o singură culoare.

Deoarece orice curiozitate nu va dura foarte mult timp, pentru a reveni la redarea obişnuită de conţinut video, selectaţi Automatic din Tools –> Video –> Output.

Redare video ca tapet

O altă funcţie a cărei valoare reală nu o realizez neapărat cu uşurinţă este legată de posibilitatea rulării unui clip ca poză de fundal. S-ar putea să vă distragă foarte rău această funcţie şi cu siguranţa nu vă va ajuta să găsiţi icoanele la programele de pe fundal  cu uşurinţă. Indiferent de scenariul pe care-l aveţi în minte, puţine playere integrează această posibilitate şi nu trebuie să fie trecută cu vederea.

Pentru a pune în aplicare această funcţie, deschideţi secţiunea Video din  Tools –> Preferences şi la output optaţi pentru DirectX (DirectDraw). Închideţi VLC, deschideţi-l din nou, începeţi redarea unui film şi automat în meniul Video veţi avea o funcţie nouă pe care o puteţi alege, ,,Set as Wallpaper”. Printr-un click, clipul va deveni tapet, la propriu.

VLC – un player polivalent

VLC este deja un player cu vechime, motiv pentru care a avut suficient de mult timp să devină polivalent. Ce mi se pare însă trist este că prea puţini cunosc portofoliul de funcţii ascuns în acest pachet extrem de compact. Navigând un pic prin meniuri, sunt mari şanse să gasiţi mai multe elemente interesante decât cele descrise de mine aici. Ce mi-am propus să fac cu acest material era să vă trezesc curiozitatea, sper că am reuşit.

Loading

Posted in Computere si electronice.

Evrika

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.