foto: jurnalul.ro, Karina Knapek

Aroma perfecta a cafelei la ibric

Cu siguranță, pare mai comod să punem pastila într-un Tassimo, sau intr-un alt ,,esspresor”, mai ales că putem alege dintr-o mulțime de sortimente şi arome de cafea, de la cappucino, latte, esspresso, sau cafissimo decafeinizată. La fel de ușor e să azvârlim o linguriță de cafea instant (împământenitul ness) în ibric sau să umplem deja clasicul filtru. In acest articol insă, vă vom dezvălui cum se poate obține aroma perfectă a cafelei la ibric.

CutiaCuCafea.ro

 

Cel mai mare cafegiu din Bucureşti vă dezvăluie secretul aromei perfecte pentru o cafea făcută la ibric.

Intr-un interviu captivant, publicat in jurnalul.ro, Karina Knapek, ne duce in lumea celui mai mare cafegiu din București – Gheorghe Florescu:
,,După o viață de om trăită şi învârtită în jurul cafelei (de la vârsta de 8 ani, pe când ucenicea la mentorul său, armeanul Avedis Carabelaian), Gheorghe Florescu pare el însuși compus din cele mai aromate, rare şi rafinate boabe de cafea din lume. Este o adevărată enciclopedie în materie, putând povesti ore în şir de la primii zori ai descoperirii şi preparării magicei licori şi până la marii oameni ai lumii pasionați în exces de parfumata fiertură. dacă, totuși, nu poate divulga secretul profesional propriei reţete de preparare a cafelei, se bucură, în schimb, să vă arate cum se poate pregăti cea mai minunată ceaşcă de cafea cu mijloacele pe care le aveţi la îndemână.”

Aflăm că,  atenție! “Bărbatul trebuie să facă soției cafeaua”

,,Să ştiţi de la mine: cafeaua fidelizează cuplul. Şi să nu-mi spună nici un bărbat că nu se pricepe, fiindcă numai dacă nu vrea sau nu are dragoste de parteneră nu poate surprinde plăcut, după o noapte furtunoasă, cu o ceaşcă de cafea preparată în buza zilei! Mulţi asociază cafeaua cu ţigara. Dar, aşa cum un vin bun nu trebuie stricat cu apă minerală, nici gustul cafelei nu trebuie alterat cu fumul de ţigară. Cu credinţa că nu ofensez distinsele doamne, afirm hotărât că cea mai bună cafea o fac bărbaţii, fie că o fac pentru ei, fie că o fac pentru iubitele lor. Gingis-Han îşi prepara cafeaua singur. Napoeon avea şapte ibrice deodată puse pe jar. Balzac bea 50 de cafele pe zi, Robespierre era mare băutor de cafea, iar Jean Jaques Rousseau adulmeca în primul rând aroma cafelei de dimineaţă şI abia apoi celelalte arome ale naturii. De la noi ştiu sigur că guvernatorul Mugur Isărescu îi prepară cafeaua soţiei, iar Rebengiuc  îşi face de-o viaţă singur cafeaua de dimineaţă.”

Bioportal

Aroma perfecta a cafelei la ibric – secretul retetei

“Preţul oglindeşte întotdeauna calitatea, sunt preţuri internaţionale. Dar vreau să spun pentru cititorii Jurnalului Naţional cum se face cea mai bună cafea, din cafeaua pe care o are omul acasă, o cafea normală la ibric. Se ia ibricul şI se măsoară apa cu ceaşca cu care se bea cafea, cam 50 ml. Se pune la fiert. Dacă se bea cu zahăr, se pune o linguriţă rasă. Dacă se bea cu miere, se pune mierea la sfârşit, mierea nu trebuie fiartă. Când apa ajunge la o temperatură călduţă, ca de făcut pâine, atunci se pun două linguriţe de cafea (pentru fiecare ceaşcă) nici pline cu vârf nici rase, obişnuite. Se amestecă şi se lasă să fiarbă până când devine fiertura mai vârtoasă, dar să nu ajungă să dea în clocot. Se mai ia un vârf de linguriţă de cafea şI se presară ca o ploaie, cum ai pune zahăr pudră peste o gogoaşă. Acest vârf de linguriţă presărat reprezintă marele secret al unei cafele de excepţie la ibric! Se amestecă, se face un caimac deosebit care se pune, o linguriţă-două, în ceşti. Cafeaua din ibric se lasă să fiarbă până dă în clocot şI se pune peste caimacul din ceaşcă. Soliman Magnificul aşa făcea, învăţat de către un armean, iata cum se obtine aroma perfecta a cafelei la ibric.

Si de v-a plăcut povestea…

…vă invitam să-i citiți viaţa tumultoasă, trăită intr-o epocă la fel de tulbure, descrisă într-o carte captivantă: ,,Confesiunile unui cafegiu”, publicata la Editura Humanitas, pe care o puteți comanda de la libris.ro, pe care o puteti comanda atât in formatul clasic, intr-o ediţie cartonată, cât si ca audiobook, având ca suport un CD, pe care bineînţeles că o puteţi asculta în maşină, timpul petrecut în traficul aglomerat putând trece, astfel, mai ,,plăcut”.
Ameţitoare şi amuţitoare, revoltătoare pe cât de hipnotică, scrisă fără milă de ei şi cinic pentru noi, cartea lui Gheorghe Florescu, legendarul cafegiu de pe Hristo Botev 10, unde venea floarea lumii literare, actoriceşti şi medicale, este compusă dinlăuntrul şi dinspre vârful sistemului.

CutiaCuCafea.ro

GHEORGHE ILIE FLORESCU s-a născut la 8 mai 1944, în timpul unui bombardament anglo-american, în Biserica Sf. Treime din cartierul Dudeşti. La vârsta de 8 ani, după arestarea tatălui său, fost detectiv la Siguranţa Statului, începe să lucreze ca băiat de prăvălie, apoi ca ajutor al unchilor săi olteni care vindeau în Piaţa Vitan. Termină liceul, dar consideră că nu are condiţiile necesare pentru a urma Facultatea de Istorie, aşa cum şi-ar fi dorit. Se căsătoreşte şi, după terminarea stagiului militar, se angajează în comerţul de Stat. Între 1964 şi 1971 trece, pe rând, prin toate funcţiile operative ale comerţului en-gros (primitor-distribuitor, dispecer, şef de secţie al Depozitului de Delicatese Panduri din cadrul Agenţiei de Import).
În martie 1971, preia de la mentorul său, cafegiul armean Avedis Carabelaian, magazinul de cafea şi dulciuri din Bd. Hristo Botev 10. Treptat, locul acesta devine un adevărat punct de reper al boemei artistice a Capitalei. Are aici drept clienţi mari personalităţi ale vieţii literare, artistice şi medicale, dar şi figuri im­portante din Justiţie, Miliţie şi Securitate. La 4 martie 1977, blocul din Hristo Botev 10 se prăbuşeşte, dar, printr-un extraordinar noroc, el scapă cu viaţă.

espressocafe.ro

În anii ’80, lupta pentru aprovizionarea noului său magazin din str. Sfinţilor 6 se dovedeşte extrem de riscantă. În aprilie 1985 e arestat şi condamnat la 11 ani de închisoare. Eliberat condiţionat în 1988, se angajează din nou în comerţ. Participă la Revoluţia română, apoi la «fenomenul Piaţa Universităţii» ca şofer personal al unor jurnalişti americani.
În octombrie 1990, suferă un accident vascular cerebral, în urma căruia rămâne cu o hemipareză pe partea dreaptă. Reînvaţă să scrie cu mâna stângă şi în 2007, după patru ani de muncă intensă, reuşeşte să termine cartea de memorii, ,, Confesiunile unui cafegiu„.

sursa:

http://jurnalul.ro/foto/beti-cafea-cel-mai-mare-cafegiu-din-bucuresti-va-invata-cum-sa-preparati-o-exceptionala-cafea-dimineata-635859.html

Loading

Posted in Casa si gradina, Familie, Gastronomie, Hobby si timp liber, Traditii si obiceiuri and tagged , , , , , , , , , , , , , , , .

Evrika

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.